söndag 18 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Qlik bygger globalt nät av utvecklingskontor

|  , , ,
|  

Hittills har nästan all utveckling hos Qlik skett vid den växande Lundaenheten. Nu är ledningen i färd med att bygga upp ett nät av nya utvecklingskontor i en rad olika tidszoner. Det uppger den Nasdaqnoterade koncernens forskningschef Mike Potter i en intervju med Rapidus.

Qlik, som utvecklar affärsrådgivningssystem till större organisationer, ökade 2014 sin forskningsbudget med 20 procent till 72,6 miljoner dollar. Det har gett ordentligt avtryck i Skåne. Sedan forskningschefen Mike Potter värvades i början av 2014 har bolaget anställt 100 nya utvecklare i Lund.

Mike_potter– Vi har budgeterat för att fortsätta i den takten framöver. När jag började som forskningschef fick jag ett mandat att skala upp utvecklingsorganisationen och vi har haft möjlighet att växa aggressivt, säger Mike Potter till Rapidus.

Utöver utvecklare finns en del andra funktioner i Lund, bland annat säljare. Totalt räknar företagsledningen med att bli 500 anställda i Skåne innan året är slut och bolaget börjar därmed bli trångbodda i sina nuvarande lokaler strax öster om Ideon.

Men även om 80 procent av utvecklingen fortfarande sker i Lund är Mike Potter i färd med att sprida den till fler geografiska platser. Genom förvärven av isländska DataMarket förra hösten och italienska Vizubi i februari har Qlik på kort tid etablerat två nya utvecklingsavdelningar i Europa. I augusti öppnade koncernen på eget bevåg ett nytt utvecklingskontor i Mike Potters tidigare hemstad Ottawa i Kanada.

– ­Vårt mål är att kunna arbeta med utveckling och support dygnet runt. Lund är universums centrum, som vi kompletterar med en rad mindre utvecklingsavdelningar så att vi kan vara produktiva dygnet runt. Därigenom kan vi också arbeta genom flera tidszoner för att lösa kundernas problem så snabbt som möjligt, säger Mike Potter.

Behöver ni inte ytterligare en placering i så fall, i Asien eller Australien?

– Jo, och vi tittar på det men vi har inte gjort upp några konkreta planer än. Först måste vi utvärdera de investeringar vi gjort i år.

Totalt har Qlik i dag över 2.400 anställda. Det senaste kvartalet omsatte koncernen 146 miljoner dollar, 11 procent mer än samma period förra året. Qlik är därmed omsprunget av amerikanska konkurrenten Tableau, vars intäkter för kvartalet ökade med 65 procent till 150 miljoner dollar. Delvis som ett svar på konkurrensen från Tableau lanserade Qlik förra året Qlik Sense, som ska göra det enklare för användare utanför bolagens IT-avdelningar att själva styra hur data från olika affärssystem sammanställs och visualiseras.

Erik Olausson

Hittills har nästan all utveckling hos Qlik skett vid den växande Lundaenheten. Nu är ledningen i färd med att bygga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.