onsdag 15 maj 2024

inloggad som

LU sjösätter första centrala innovationsupphandlingen

I veckan drar Lunds universitet igång sin första centrala innovationsupphandling. Målet är att hitta ett nytt låssystem baserad på öppen källkod till universitetets samtliga lokaler i Lund, Malmö, Helsingborg och Ljungbyhed.

I dag finns lås från åtta olika bolag installerade på universitetets olika institutioner. Ett nytt system måste kunna integrera eller ersätta dessa.

– Då systemet ska vara baserat på öppen källkod måste de som är med också hitta en affärsmodell för det, säger Anders Borgström som är teknikansvarig för upphandlingen.

Lomma kommun och Region Skåne agerar bollplank i projektet, som går under namnet LU Lock. Utöver att ersätta proprietär mjukvara med öppen källkod är målet att minska krånglet då exempelvis naturvetarstudenter behöver komma in i LTH-labb eller medicinare behöver tillgång till sjukhusets lokaler.

Vinnova står för hälften av de 4,8 miljoner kronor som LU Lock beräknas kosta. Merparten av pengarna går till personalkostnader vid universitetet och LU Open, som sköter arbetet, men drygt en miljon kommer gå till utvecklingsbidrag åt de bolag som i olika omgångar kvalificerar sig i innovationsupphandlingen.

Sent nästa sommar hoppas LU Open stå med två färdiga förslag till nya låssystem, som då ska mäta sig mot alla andra eventuella förslag. De som deltar i innovationsupphandlingen får alltså inte någon automatisk förtur till framtida låskontrakt.

– Men de kommer ju ha ett visst försprång eftersom de arbetat fram sin lösning genom den här processen. Vi hoppas på allt från innoKarin Johansson_Mexvatörer i småbolag till etablerade låsjättar bland deltagarna, säger projektledaren Karin Johansson-Mex från LU Open.

Erik Olausson

I veckan drar Lunds universitet igång sin första centrala innovationsupphandling. Målet är att hitta ett nytt låssystem baserad på öppen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.