Regeringen föreslår i budgetpropositionen att anslagen till Almi ökas med 100 miljoner kronor fördelat på tre år. För Almi i Skåne skulle det betyda runt fem miljoner kronor extra att fördela under nästa år. Parallellt vill regeringen ge lånegarantier till ESS om 600 miljoner kronor.
Extratillskottet till Almi kan jämföras med att organisationen under 2014 fick 610 miljoner kronor i anslag huvudsakligen från staten och kommunerna. 12-14 procent av den total Almikakan brukar hamna i Skåne.
– Fem extra miljoner kanske inte låter så mycket, men pengarna behövs och kan vi se till att de hamnar hos rätt bolag kan det betyda många jobb. Att snabbt kunna anställa får bli en viktig parameter när vi tittar på hur pengarna ska fördelas, säger han Johan Olsén, innovationsansvarig för Almi Skåne.
Samtidigt har Almis moderbolag beslutat att öka sin egen insats i innovationsverksamheten. Från och med i år mer än dubblas det nationella bidraget från 30 till 65 miljoner kronor. De pengarna kommer dock inte från statsbudgeten utan från överskott av Almis låneverksamhet.
En annan statlig budgetpost med tydlig skånsk påverkan är ESS. Som Rapidus tidigare rapporterat kommer ESS behöva uppåt 300 miljoner euro i brygglån från och med 2016 för att klara likviditeten under byggtiden. I budgetpropositionen föreslår regeringen att staten ska stå som garant för lån på 600 miljoner kronor som tas under nästa år.
Utöver utökat stöd till Almi är regeringen i färd med att styra om det statliga riskkapitalet till tidigare faser. En utredning som landade i somras föreslår att tre miljarder kronor för ändamålet lyfts ut från nuvarande Fouriertransform och norrlandsinriktade Inlandsinnovation. Näringsminsister Mikael Damberg, som var i Malmö på måndagen för att presentera budgeten, uppger för Rapidus att den nya statliga riskkapitalfonden ska vara på plats under våren.
– I mars ska vi lägga en proposition, där vi styr om det statliga riskkapitalet. Det har jobbat i alldeles för sena faser och det har inte fungerat marknadskompletterande. Vi hoppas att vi kommer kunna implementera detta från nästa år. Men det tar några år innan det får full effekt, säger Mikael Damberg till Rapidus.
Jennie Lorentsson
Olof Peterson