måndag 29 april 2024

inloggad som

Hårdbantat Tigran får ny chans

Dentalteknikbolaget Tigran Technologies har skalat ned verksamheten till ett minimum i väntan på att få till en affär och sälja hela eller delar av bolaget till en större spelare. Ett färskt tillskott på sex miljoner kronor från bland andra Mohammed Al-Amoudi ger ledningen ny chans att hitta en köpare.

Tigrans små titankorn, eller granuler, används för att fylla ut hålrum och stimulera benåterväxt, främst runt tandimplantat. Som en komplementprodukt säljer Tigran även en borste i titan som används för att rengöra ytorna då tandimplantat gett upphov till infektionssjukdomen periimplantit.

Under våren har ett tredje affärsområde seglat upp, då tekniken som gör Tigrans titankorn vita även kan användas till att göra andra titandelar vita, exempelvis bryggor och tandkronor. Tigrans metod bygger på tillsatser som gör att titanet ändrar färg vid lägre temperatur än normalt.

arve_nilsson– Det här är något som länge efterfrågats av industrin. Vi vet att det fungerar för våra titankorn, men eftersom det är en annan tillämpning måste vi göra kliniska försök, säger Tigrans vd Arve Nilsson till Rapidus.

Tigran har det senaste året fört diskussioner med större aktörer, bland annat ett skandinaviskt dentalbolag, om att ta över hela eller delar av Tigran. Diskussionerna har dock dragit ut på tiden och för att kapa kostnaderna har verksamheten hårdbantats. För något år sedan hade det tidigare Aktietorgsnoterade Tigran ett tiotal anställda. Utöver styrelsen är det i dag bara Arve Nilsson och en person till som arbetar kvar i bolaget.

Svältkuren syns tydligt i siffrorna för 2014, där förlusten halverats från -13,1 till -6,5 miljoner kronor. Hälften av pengarna i emissionen kommer gå till att betala upplupna skulder till ägarskaran, resten ska finansiera verksamheten tills en affär kan gå i lås.

– Nu klarar vi oss åtminstone året ut. Vår handlingsplan är fortfarande att sälja av ett produktområde eller hela bolaget, säger Arve Nilsson.

Även efter emissionen är den saudiske affärsmannen Mohammed Al-Amoudi majoritetsägare.

Erik Olausson

Dentalteknikbolaget Tigran Technologies har skalat ned verksamheten till ett minimum i väntan på att få till en affär och sälja hela eller delar av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.