torsdag 16 maj 2024

inloggad som

… som drar igång gigantiskt EU-projekt

I veckan inleddes det treåriga projektet BrightnESS, finansierat med 20 miljoner euro direkt från EU:s forskningskassa Horizon 2020. Målet är både att olja maskineriet vid ESS-bygget och att konstruera ny teknik som kan användas i forskningsanläggningen.

ESS koordinerar själva projektet, som inkluderar 17 andra europeiska universitet och forskningsinstitutioner, däribland Lunds universitet, Köpenhamns universitet och Danmarks tekniska universitet. Merparten är redan djupt involverade i ESS-bygget och hälften av projektpengarna kommer gå till att underlätta processen då medlemsländerna utvecklar och bygger olika komponenter till ESS som in kind-bidrag.

Andra halvan ska gå till att utveckla helt ny teknik som kan användas i ESS, bland annat de neutrondetektorer som fångar upp resultaten av experimenten. Dagens detektorer är oftast baserade på Helium-3, en sällsynt isotop av Helium som produceras som en biprodukt i kärnvapenprogram.
Pengarna till BrightnESS ligger utanför grundbudgeten för ESS på totalt 1.843 miljoner kronor i 2013 års priser.

Erik Olausson

I veckan inleddes det treåriga projektet BrightnESS, finansierat med 20 miljoner euro direkt från EU:s forskningskassa Horizon 2020. Målet är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad