onsdag 6 december 2023

inloggad som

CombiGene sponsrar veterinärmedicinsk studie

Läkemedelsbolaget CombiGene i Lund, som utvecklar en behandlingsmetod för att förhindra epilepsianfall hos människor, sponsrar genom det nybildade dotterbolaget CombiGene Vet en dansk djurstudie gällande epilepsiläkemedel för husdjur.

CombiGene Vet stöttar studien, där tio hundar med epilepsi ska testas för en ny behandling, med 216.000 kronor.

bengt_westrin– Vi fick frågan från denna grupp av forskare och veterinärer och det var naturligt att tacka ja eftersom det är det är inom vår patenterade teknologi. Det finns stora likheter mellan epilepsi för hundar och epilepsi för människor, även om det kan vara lika olika sjukdomar på samma sätt som det bland människor kan ta sig lite olika uttryck, säger CombiGenes vd Bengt Westrin till Rapidus.

Att man bildar ett separat bolag för detta beror enligt Westrin på att CombiGene ska vara ett företag med renodlat fokus på att utveckla behandlingar för människa.

– Helt ärligt har vi inte skrivit en affärsplan för CombiGene Vet än så länge eller gjort någon grundlig studie av marknadspotentialen, men det är något vi kommer att göra under hösten samtidigt som studien pågår. Men det är allmänt känt att veterinärmarknaden för husdjur, framför allt för hundar, är stor och växer. Och epilepsi är vanligt bland hundar, faktiskt ännu vanligare än hos människor, säger Westrin.

Den som leder studien är docent David Woldbye vid Köpenhamns universitet, som också är en av medgrundarna till CombiGene.

CombiGene, noterat på Aktietorget, har i dagsläget inga fast anställda. Vd är anlitad på konsultbasis, vid sidan av honom arbetar styrelsen och de vetenskapliga grundarna David Woldbye och Merab Kokaia för bolaget vid sidan av sina arbeten på Köpenhamns respektive Lunds universitet.  

Jennie Lorentsson

Läkemedelsbolaget CombiGene i Lund, som utvecklar en behandlingsmetod för att förhindra epilepsianfall hos människor, sponsrar genom det nybildade dotterbolaget CombiGene […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad