torsdag 21 november 2024

inloggad som

Perspektiv: Malmösatsningen en del av IBM:s metamorfos

mini_erikKort sagt: Att IBM öppnar en ny skånsk utvecklingsavdelning inom bland annat molntjänster, mobilmjukvara och analys av stora datamängder  är ingen slump. Området har de senaste åren växt till att utgöra en fjärdedel av IBM:s omsättning då den tidigare hårdvarujätten ömsar skinn i rasande fart.

Av Erik Olausson, chefredaktör

M:et i IBM står fortfarande för machine, men annars är det snart inte mycket som minner om att den amerikanska IT-jätten under mer än 100 år varit en av hårdvarubranschens verkliga pionjärer. Efter att tidigare gjort sig av med PC-tillverkningen sålde IBM förra året stora delar av sin servertillverkning till kinesiska Lenovo. För någon månad sedan blev den senaste affären klar då IBM betalade 1,5 miljarder dollar till kontraktstillverkaren GlobalFoundries för att bli kvitt sin produktion av mikrochip.

Istället är det inom utveckling och konsulttjänster inom mjukvara som vd Ginni Rometty ser framtiden. Under 2014 satsade IBM exempelvis en miljard dollar på att vidareutveckla Watson, ett självlärande system för analys av stora datamängder som fick rubriker 2011 då det slog de mänskliga stormästarna i frågesportprogrammet Jeopardy. Watson används bland annat av Twitter för att hitta mönster i 500 miljoner dagliga Twitterinlägg.

IBM har också gått ihop med Apple för att utveckla appar för olika affärsändamål åt exempelvis piloter och försäkringsförsäljare ute i fält. Parallellt satsar IBM på att sälja molnlösningar till företag, bara i år satsar jätten en miljard dollar på att bygga 40 nya serverhallar för ändamålet.

IBM följer därmed i spåren av HP, som också rör sig bort från marginalpressad hårdvarutillverkning och satsar på olika former av mjukvaruutveckling. En lokal parallell finns i Precise Biometrics i Lund, som länge kämpat för att få avsättning för sin teknik med fingeravtrycksläsning. Precise säljer fortfarande hårdvara i form av mobilskalet Tactivo, men det är utlicensieringen av mjukvaran till kinensiska mobiltillverkare som den senaste tiden gett bolaget vind i seglen.

IBM har i dag närmare 1.900 anställda i Sverige, där merparten arbetar som konsulter och utvecklare inom mjukvara. I Skåne sysselsätter IT-jätten 150, varav 130 vid det nuvarande kontoret i Malmö.

Minst 300 ska anställas vid det nya utvecklingscentret fram till 2017. Var inom Malmös gränser det placeras är inte bestämt än uppger IBM:s svenska presschef Lennart Malm, men inriktningen ska vara molntjänster, IT-säkerhet, mobilteknik, sociala medier och analys av stora datamängder. Det låter avlägset för den som fortfarande förknippar IBM med källarservrar och superdatorer, men dessa områden har sedan 2010 växt från 13 till 27 procent av koncernens omsättning.

Ur det perspektivet kommer IBM:s satsning inte som någon överraskning. Men att IT-jätten väljer just Malmö är givetvis en nyhet − som säkert får en och annan Lundabo att höja på ögonbrynen men som bådar gott för regionens dragningskraft framöver.

Kort sagt: Att IBM öppnar en ny skånsk utvecklingsavdelning inom bland annat molntjänster, mobilmjukvara och analys av stora datamängder  är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.