För drygt ett år sedan sålde noterade Lundabolaget BioInvent av sina rättigheter till substansen ACD-1013 – som nu licensierats ut till Johnson & Johnson i en potentiell mångmiljardaffär. Istället har BioInvent satsar på att bygga upp sin egen portfölj av läkemedelskandidater.
Det var i maj förra året som Bioinvent sålde tillbaka det samägda cancerprojektet ADC-1013 till Alligator Bioscience, som i sin tur licensierat ut till amerikanska Johnson & Johnson i en affär som kan ge intäkter på sex miljarder kronor.
BioInvents vd Michael Oredsson hänvisar till sekretessklausuler och är fåordig om de stora intäkter som BioInvent därmed missat.
– Jag tycker det är positivt att det görs många avtal inom immunonkologi och har gratulerat Alligator till affären, säger han till Rapidus.
Under våren genomförde bolaget en företrädesemisson på 75 miljoner kronor och enligt Michael Oredsson har BioInvent det senaste året vänt från ett pressat läge till ett där investerarna öppnar plånboken och olika partner tackar ja till samarbeten. I pipen ligger tre kandidater redo för kliniska studier och med antikroppen BI-505 ska man tillsammans med University of Pennsylvania gå in i en klinisk fas IIa-studie.
– Det är den kandidat vi har kommit längst med i kliniska studier och där vi gjort stora framsteg den senaste tiden. BI-505 kan hjälpa dem som drabbats av kronisk benmärgscancer under stadier av sjukdomen där andra läkemedel inte har tillräckligt bra effekt, säger Michael Oredsson.
Projekten som BioInvent går in i kliniska studier med under hösten sker i samarbete med externa partner som själva står för hela eller stora delar av finansieringen. Antikroppen BI-1206 ska testas inom Non-Hodgkins lymfom i samarbete med Cancer Research UK, som tar hela kostnaden för studien. Kring antikroppen TB-403, som BioInvent äger tillsammans med belgiska Oncurious, inleds en klinisk studie med en amerikansk partner som ännu inte är offentlig.
På hemmaplan är BioInvents 15 egna forskare framför allt sysselsatta med två prekliniska projekt; regulatoriska T-celler och tumörassocierade makrofager.
– Två områden som kraftigt kan förbättra cancerpatienters överlevnad. T-celler och makrofager utgör komponenter i kroppens eget immunsystem och kan manipuleras för bidra till eller av egen kraft döda cancerceller om man hittar rätt mekanismer. Det är ett väldigt spännande projekt med mycket stort fokus från hela branschen, och som kan utgöra ett väsentligt värde för oss ganska snart, säger Michael Oredsson.
BioInvent omsatte 47 miljoner kronor under 2014 och har i dag 42 anställda.
Jennie Lorentsson