torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

BioInvent missar miljardaffären – men vädrar morgonluft

För drygt ett år sedan sålde noterade Lundabolaget BioInvent av sina rättigheter till substansen ACD-1013 – som nu licensierats ut till Johnson & Johnson i en potentiell mångmiljardaffär. Istället har BioInvent satsar på att bygga upp sin egen portfölj av läkemedelskandidater.

Det var i maj förra året som Bioinvent sålde tillbaka det samägda cancerprojektet ADC-1013 till Alligator Bioscience, som i sin tur licensierat ut till amerikanska Johnson & Johnson i en affär som kan ge intäkter på sex miljarder kronor.

BioInvents vd Michael Oredsson hänvisar till sekretessklausuler och är fåordig om de stora intäkter som BioInvent därmed missat.

Michael_oredsson– Jag tycker det är positivt att det görs många avtal inom immunonkologi och har gratulerat Alligator till affären, säger han till Rapidus.

Under våren genomförde bolaget en företrädesemisson på 75 miljoner kronor och enligt Michael Oredsson har BioInvent det senaste året vänt från ett pressat läge till ett där investerarna öppnar plånboken och olika partner tackar ja till samarbeten. I pipen ligger tre kandidater redo för kliniska studier och med antikroppen BI-505 ska man tillsammans med University of Pennsylvania gå in i en klinisk fas IIa-studie.

– Det är den kandidat vi har kommit längst med i kliniska studier och där vi gjort stora framsteg den senaste tiden. BI-505 kan hjälpa dem som drabbats av kronisk benmärgscancer under stadier av sjukdomen där andra läkemedel inte har tillräckligt bra effekt, säger Michael Oredsson.

Projekten som BioInvent går in i kliniska studier med under hösten sker i samarbete med externa partner som själva står för hela eller stora delar av finansieringen. Antikroppen BI-1206 ska testas inom Non-Hodgkins lymfom i samarbete med Cancer Research UK, som tar hela kostnaden för studien. Kring antikroppen TB-403, som BioInvent äger tillsammans med belgiska Oncurious, inleds en klinisk studie med en amerikansk partner som ännu inte är offentlig.

På hemmaplan är BioInvents 15 egna forskare framför allt sysselsatta med två prekliniska projekt; regulatoriska T-celler och tumörassocierade makrofager.

– Två områden som kraftigt kan förbättra cancerpatienters överlevnad. T-celler och makrofager utgör komponenter i kroppens eget immunsystem och kan manipuleras för bidra till eller av egen kraft döda cancerceller om man hittar rätt mekanismer. Det är ett väldigt spännande projekt med mycket stort fokus från hela branschen, och som kan utgöra ett väsentligt värde för oss ganska snart, säger Michael Oredsson.

BioInvent omsatte 47 miljoner kronor under 2014 och har i dag 42 anställda.

Jennie Lorentsson

För drygt ett år sedan sålde noterade Lundabolaget BioInvent av sina rättigheter till substansen ACD-1013 – som nu licensierats ut […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.