torsdag 21 november 2024

inloggad som

BioInvent missar miljardaffären – men vädrar morgonluft

För drygt ett år sedan sålde noterade Lundabolaget BioInvent av sina rättigheter till substansen ACD-1013 – som nu licensierats ut till Johnson & Johnson i en potentiell mångmiljardaffär. Istället har BioInvent satsar på att bygga upp sin egen portfölj av läkemedelskandidater.

Det var i maj förra året som Bioinvent sålde tillbaka det samägda cancerprojektet ADC-1013 till Alligator Bioscience, som i sin tur licensierat ut till amerikanska Johnson & Johnson i en affär som kan ge intäkter på sex miljarder kronor.

BioInvents vd Michael Oredsson hänvisar till sekretessklausuler och är fåordig om de stora intäkter som BioInvent därmed missat.

Michael_oredsson– Jag tycker det är positivt att det görs många avtal inom immunonkologi och har gratulerat Alligator till affären, säger han till Rapidus.

Under våren genomförde bolaget en företrädesemisson på 75 miljoner kronor och enligt Michael Oredsson har BioInvent det senaste året vänt från ett pressat läge till ett där investerarna öppnar plånboken och olika partner tackar ja till samarbeten. I pipen ligger tre kandidater redo för kliniska studier och med antikroppen BI-505 ska man tillsammans med University of Pennsylvania gå in i en klinisk fas IIa-studie.

– Det är den kandidat vi har kommit längst med i kliniska studier och där vi gjort stora framsteg den senaste tiden. BI-505 kan hjälpa dem som drabbats av kronisk benmärgscancer under stadier av sjukdomen där andra läkemedel inte har tillräckligt bra effekt, säger Michael Oredsson.

Projekten som BioInvent går in i kliniska studier med under hösten sker i samarbete med externa partner som själva står för hela eller stora delar av finansieringen. Antikroppen BI-1206 ska testas inom Non-Hodgkins lymfom i samarbete med Cancer Research UK, som tar hela kostnaden för studien. Kring antikroppen TB-403, som BioInvent äger tillsammans med belgiska Oncurious, inleds en klinisk studie med en amerikansk partner som ännu inte är offentlig.

På hemmaplan är BioInvents 15 egna forskare framför allt sysselsatta med två prekliniska projekt; regulatoriska T-celler och tumörassocierade makrofager.

– Två områden som kraftigt kan förbättra cancerpatienters överlevnad. T-celler och makrofager utgör komponenter i kroppens eget immunsystem och kan manipuleras för bidra till eller av egen kraft döda cancerceller om man hittar rätt mekanismer. Det är ett väldigt spännande projekt med mycket stort fokus från hela branschen, och som kan utgöra ett väsentligt värde för oss ganska snart, säger Michael Oredsson.

BioInvent omsatte 47 miljoner kronor under 2014 och har i dag 42 anställda.

Jennie Lorentsson

För drygt ett år sedan sålde noterade Lundabolaget BioInvent av sina rättigheter till substansen ACD-1013 – som nu licensierats ut […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Förväntningar stiger på Bioinvent

    Aktiekursen för Bioinvent, med vd Martin Welschof, i Lund har dubblats sedan i våras. Bakom uppgången ligger forskningsdata som har tolkats som att bolaget kan ha en miljardsäljare på gång.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.