söndag 24 november 2024

inloggad som

Omskrivet Lundabolag lägger ner betaltjänst

Betaltjänsten Quixter läggs ner. Höga kostnader för transaktioner sätter käppar i hjulet för Lundabolaget och dess teknik för att betala lunchen genom att skanna handflatan. Företaget, som har en rad tunga namn i styrelsen, arbetar dock vidare.

– Affärsmodellen fungerade inte riktigt och vi har nu avslutat betaltjänsten. Nu ska vi se över alternativen för hur vi bäst kan ta tillvara den erfarenhet och kompetens som vi har fått längs vägen, säger vd:n och grundaren Fredrik Leifland till Rapidus.

QuixterQuixters teknik bygger på att handflatan träffas av infrarött ljus som absorberas av blodets hemoglobin. Då framträder en bild av venernas mönster som kan jämföras med en tidigare lagrad bild. Om bilderna är tillräckligt lika godkänns betalningen. Totalt har 250.000 transaktioner genomförts med Quixter, som rönt stor uppmärksamhet i bland annat amerikanska teknikmedier.

Fredrik Leifland är själv huvudägare och bolaget har inte tagit in några externa investeringar. Beslutet om nedläggningen var därför relativt enkelt att ta.

– Det är förenat med väldigt höga kostnader att vara en del av den finansiella infrastrukturen i Sverige, vilket gör det svårt att klara sig som liten aktör, säger han.

Omkring 4.000 användare och ett 30-tal handlare berörs av nedläggningen av betaltjänsten som funnits sedan våren 2013. Omsättningen under 2014 var 72.000 kronor. I styrelsen för Quixter sitter, förutom Fredrik Leifland, även Medicon Village vd Mats Leifland, Tord Wingren, chef för Huawei i Lund, samt Christer Bergman som varit vd för biometriföretaget Precise Biometrics.

Anders Frick

Betaltjänsten Quixter läggs ner. Höga kostnader för transaktioner sätter käppar i hjulet för Lundabolaget och dess teknik för att betala […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.