Det relativt nystartade bioteknikbolaget Annexin Pharmaceuticals, med bas i Veberöd, har under våren tagit in fem miljoner kronor genom en nyemission. I dagarna inleds den andra finansieringsomgången för att ta in ytterligare tio miljoner.
– De pengar vi tar in under hösten kommer vi att använda till att genomföra en preklinisk säkerhetsstudie i början av 2016. Bolaget räknar med att inleda en klinisk fas I-studie senare under samma år, säger vd Thomas Andersson till Rapidus.
Annexin Pharmaceuticals utvecklar ett läkemedel mot hjärt- och kärlsjukdomar, baserat på det kroppsegna antiinflammatoriska proteinet Annexin A5. Hjärtinfarkt och åderförkalkning är primära områden, men forskarna bakom bolaget ser även möjligheter att behandla olika blödarfebrar, som ebola och dengue.
– När det gäller Annexin A5 ser vi inte att någon ligger före oss. Blödarfebrar är det många bolag som jobbar med, men det är främst vaccin som de jobbar med. Det kommer alltid finnas behov av medicin som hjälper patienterna att överleva, säger Thomas Andersson, som har ett förflutet som vd för LU Bioscience.
Annexin Pharmaceuticals läkemedel grundar sig på forskning från Karolinska Institutet. Projektet utvecklades vidare inom Karolinska Development men sedan såldes tillbaka forskarna, bland annat Anna Frostegård med bolaget Medirista.
– Det betyder att det redan är mycket arbete nedlagt på djurstudier och produktionsmetod, något som brukar vara ett svart hål för nystartade bioteknikbolag, säger Thomas Andersson.
Annexin Pharmaceuticals grundades 2014 av Thomas Andersson, Anna Frostegård och Marianne Svärd, som tillsammans äger cirka 80 procent av bolaget. Under sommaren utökades styrelsen med Mats Pårup, tidigare patentchef på Novartis och AstraZeneca, samt Gunilla Carlsson, tidigare biståndsminster och styrelseledamot i internationella organet Gavi, som genomför vaccinationsprogram med bland andra Bill Gates som finansiär.
Annexin Pharmaceuticals har hittills fått 500.000 kronor i stöd av Vinnova, och fler ansökningar om utvecklingsbidrag är planerade. Så fort denna finansieringsrunda avslutas ska nästa inledas, också den på åtminstone tio miljoner kronor uppger Thomas Andersson.