onsdag 24 april 2024

inloggad som

SpectraCure tar in 19 miljoner – går till Aktietorget

I sommar blev Lundabaserade SpectraCure det senaste skånska innovationsbolaget att lista sig. I samband med noteringen på Aktietorget fick SpectraCure in 19 miljoner till fas I-studier av sin teknik att använda laserljus och fiberoptik för att behandla cancertumörer.

Laserljuset leds in i tumören och aktiverar där en substans som dödar cancercellerna. Själva substansen finns redan som generiskt läkemedel och tekniken används i dag bland annat för att behandla hudcancer i Europa, men SpectraCures patenterade metod kan behandla även djupt liggande tumörer. Bolaget har också en egenutvecklad mjukvara för att styra doseringen. Första tänkta indikationen är återfall av prostatacancer.

Tekniken har testats på några enstaka patienter i Sverige. Emissionen räknar styrelseordföranden Ingemar Kihlström med ska räcka till att genomföra fas I-studier på ett 20-tal patienter vid två kliniker i USA och Kanada.

SpectraCure grundades 2003 som en avknoppning från medicinskt lasercentrum vid Lunds universitet. 2010 drog sig de tidigare ägarna Karolinska Development och Industrifonden ur projektet och sålde sina andelar till nuvarande vd:n Masoud Khayyami.

Bolaget har sedan dess finansierats med mindre emissioner men haft det tufft ekonomiskt och tvingades 2014 till kontrollbalansräkning. Sex miljoner kronor av sommarens emissionsbelopp går till att betala upplupna skulder till Massoud Khayyami och industribolaget Norsk Elektro Optikk, som sedan tidigare är storägare i forskningsavknoppningen Gasporox i Lund.

Att få finansieringen på plats var dock långtifrån det enda skälet att gå till Aktietorget, uppger Ingemar Kihlström.

− Det är lättare att sprida sin information som publikt bolag. Vi räknar med att det kommer underlätta när vi knyter kontakter i USA och Kanada, säger han till Rapidus.

SpectraCure är inte det enda noterade life science-bolag i Lund som tagit in pengar under sommaren. I juli fick Dignitana in 28 miljoner kronor genom en riktad emission till amerikanska riskkapitalbolag och privatinvesterare. Även ProstLunda fick in 22,5 miljoner kronor i en övertecknad nyemission.

Erik Olausson

I sommar blev Lundabaserade SpectraCure det senaste skånska innovationsbolaget att lista sig. I samband med noteringen på Aktietorget fick SpectraCure […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.