söndag 28 april 2024

inloggad som

Copenhagen Healthtech Cluster vill expandera till Skåne

Copenhagen Healthtech Cluster (CHC) föddes i samband med att Greater Copenhagen tog form. Och organisationen är med på tåget om Greater Copenhagen utvidgas över sundet, uppger direktören Thomas Hammer-Jacobsen.

Även om han förnekar att det skulle finnas planer på en sammanslagning av CHC och Medicon Valley Alliance (MVA) så vill han inte heller avvisa en sådan utgång.

– Vi är inte bundna till ett facit i de förändringar som sker nu och vi hoppas att en utvidgning av Greater Copenhagen betyder att också vi kan samarbeta med skånska verksamheter och sjukhus, säger Thomas Hammer-Jacobsen till Rapidus.

CHC är ett samarbete som skall förena initiativ mellan sjukhus och företag och främja utvecklingen av nya tekniska lösningar för ökad hälsa. Lösningarna ska exempelvis möta utmaningar som att sjukvårdskostnaderna ökar med en åldrande befolkning.

Just nu förbereder CHC ett projekt för digital simulering av operationer som träning för läkare, samt digital rehabilitering. Tekniken bygger på liknande principer som Nintendos Wii-spel.

I MVA:s kommande strategi, som ska utarbetas under sommaren, ges mandat att skapa en starkare nätverksorganisation. Men medan MVA är en medlemsorganisation har CHC valt att finansieras av partner, exempelvis Region Hovedstaden, som samtidigt slopar sitt stöd till MVA.

Köpenhamns kommun, Köpenhamns universitet, Danmarks tekniska unversitet, Falck hjælpmidler, Philips, Væksthus København, Copenhagen Capacity samt Welfare Tech är andra partner i samarbetet. På måndag hålls ett toppmöte med alla kommunstyrelseordföranden i Skåne, det kan bli avgörande för Greater Copenhagen och därmed CHC:s framtid.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version av artikeln

Copenhagen Healthtech Cluster (CHC) föddes i samband med att Greater Copenhagen tog form. Och organisationen är med på tåget om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.