måndag 15 april 2024

inloggad som

Analys: Så länge bubblet flödar

|  , ,

Att skånska teknikbolag dragit in nästan lika mycket pengar hittills i år som under hela 2014 visar att riskkapitalet just nu flödar snabbare än det mousserande vinet på studentskivorna. Frågan är bara hur länge festen varar.

mini_erikAv Erik Olausson, chefredaktör

Rapidus sammanställning av de skånska innovationsbolagens emissioner är nästan garanterat ofullständig. Privata bolag måste inte skicka ut några releaser när de tar in pengar och i många fall är kapitalinjektionerna ytterst svåra att bena ut.

Likväl visar vår unika genomgång på en tydlig trend som även synts på andra håll, inte minst i vår tidigare kartläggning av de skånska börsbolagens emissioner. Lyfter vi blicken finns uppmärksammade storinvesteringar i Spotify och danska Trustpilot som kvitto på hur hett det är just nu att sätta sina miljarder i nordiska teknikhopp.

I Skåne har mer än 800 miljoner kronor investerats i år i privatägda innovationsbolag. Det är en hisnande siffra som får Almi Invest Syd att verka futtig. När det EU-finansierade riskkapitalbolaget klubbas nästa vecka kommer det ha 200 miljoner kronor i kassan att investera fram till 2021. Ändå kan Almi Invest Syd visa sig bli en mycket viktigt livlina skånska innovationsbolag framöver, för ingen vet hur länge dagens upptrissade investeringsklimat varar. En riktigt rolig fest kan lätt förbytas i tung bakfylla. Fråga bara studenterna.

Att skånska teknikbolag dragit in nästan lika mycket pengar hittills i år som under hela 2014 visar att riskkapitalet just […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.