måndag 24 juni 2024

inloggad som

Nystartat läkemedelsbolag i Lund tar in sex miljoner

Avknoppningsbolaget Pharmiva i Lund tar in sex miljoner kronor. Efter ett omfattande utvecklingsarbete av kontraktsforskarna på Zelmic är Pharmiva redo för kliniska tester av bolagets läkemedelskandidat mot könssjukdomar och vaginala infektioner.

Bakom Pharmiva står Zelmics vd Åke Lindahl, David Sagna och Malte Zaunders, vd och grundare för investmentbolaget Kattegatt. Trion hoppas kunna ta fram ett nytt läkemedel för behandling av vaginala infektioner och gonorré.

– Vi har tagit fram en produkt som vi testat i laboratorium i snart två år och planerar att starta kliniska försök till hösten, säger Åke Lindahl till Rapidus.

Åke Lindahl är sedan tidigare vd för Zelmic i Lund, som bedriver farmaceutiskt utvecklingsarbete samt tar fram produkter åt företag på väg mot kliniska tester. Det var där som idén till Pharmiva föddes och man beslutade att driva utvecklingen av produkten själva.

Det som skiljer Pharmivas behandling mot andra är att preparatet inte är antibiotikabaserat, och därmed fungerar även på antibiotikaresistenta bakterier. Tanken är att substansen ska kunna användas i såväl förebyggande syfte som i behandling av vaginala infektioner.

– KMalte_Zaundersapitalet, totalt sex miljoner kronor, kommer från Almi och en grupp privata investerare, både från Sverige och internationella. Flera av dem har en bred erfarenhet inom life science och deras kunskap och nätverk kommer att vara en tillgång för bolagets utveckling framåt, säger Malte Zaunders.

Pengarna ska räcka till kliniska prövningar i både fas I och fas II som ska genomföras under året. De prekliniska testerna är redan avklarade och teknologin patenterad. Snart inleds rekryteringen av patienter och under tidig höst inleds de faktiska behandlingarna. Testerna kommer att genomföras av Zelmics personal, som Pharmiva hyr in. Zelmic har en handfull anställda och redovisade en omsättning på 5,7 miljoner kronor i senaste bokslutet.

Pharmivas ledning räknar med att i bästa fall ha en icke läkemedelsklassad produkt på marknaden om ett år, och en läkemedelsklassad variant längre fram.

Emily Binks
Jennie Lorentsson

 

Avknoppningsbolaget Pharmiva i Lund tar in sex miljoner kronor. Efter ett omfattande utvecklingsarbete av kontraktsforskarna på Zelmic är Pharmiva redo […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Investerarna ratar skånska life science-bolag

    21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

  • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

    För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

  • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

    Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.