måndag 1 juli 2024

inloggad som

Miljonbelopp till eldriven wakeboard från Skåne

En rejäl kapitalinjektion har gjort en eldriven wakeboard redo för export. Bakom brädan står företaget Radinn, som i vintras lämnade Ideon i Lund för att öppna kontor både i Malmö och USA.
Radinn2

Liksom vattenskidor åker man vanligtvis wakeboard efter en motorbåt. Radinns bräda har istället en inbyggd elmotor som räcker för att köra i maxfarten 20-25 knop i cirka 20-30 minuter.

Efter tidigare mindre tillskott från bland andra Vinnova har bolaget under vintern tagit in ett miljonbelopp. Enligt vad Rapidus erfar handlar det om knappt fem miljoner kronor från den extremsportintresserade brasilianske affärsmannen Antonio Ometto.

Radinns styrelseordförande Alexander Lind vill inte ge några detaljer om emissionen men bekräftar att Antonio Ometto numera är delägare i bolaget. Ometto kommer att bli ansvarig för Radinns distribution i USA och Karibien med bas i Miami, Florida, där bolaget även öppnar sitt första visningsrum.

Historien om Radinn började när surfaren och ekonomistudenten Philip Werner provade att bygga en enkel eldriven bräda för vattenbruk. Med hjälp av 300.000 kronor i utvecklingspengar från Vinnova och lika mycket från LU Innovation System tog Philip Werner förra våren utvecklingshjälp av ingenjörerna Oskar Odén och Filip Böttsher. Även lundastudenten Alexander Lind gick in som medgrundare.

– Elektronik och drivsystem är nu färdigutvecklat och närmast handlar det mest om smådetaljer som ska fixas till. Under vintern körde vi hårdtester i Malmö hamn och i september-oktober kommer de första kunderna att få sina brädor, säger Alexander Lind.

Målgruppen är ägare av större fritidsbåtar som i dag använder jollar eller vattenskotrar som kompletterande minifarkoster. Varje bräda säljs för omkring 140.000 kronor och hittills har ett antal personer förhandsbeställt varsin wakeboard. Konkurrenter finns, bland annat tjeckiska Jet-Surf som säljer surfbrädor med bensindrivna motorer.

– Vår marknad är internationell och det är ju alltid sommar någonstans i världen. Förutom USA så finns våra övriga kunder bland annat i Asien, södra Europa, Förenade Arabemiraten och Karibien, säger Alexander Lind.

Parallellt har Radinn ytterligare två produkter relaterade till extremsport på gång, som utvecklas i nybildade dotterbolaget Radinn New Ventures. Radinns lokaler ligger vid Saltimporten i Malmö. I samma hus finns bolaget Frankly Development, som är både utvecklingspartner och delägare i Radinn.

Anders Frick

En rejäl kapitalinjektion har gjort en eldriven wakeboard redo för export. Bakom brädan står företaget Radinn, som i vintras lämnade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Sommarlyssning i Lejonkulan

    Tröttnat på sommarpratare? Då kan du gå leta upp vår podd Lejonkulan där poddar finns. I dag slår vi ett extra slag för de intressanta AI-företag som gästat lejonet i kulan, den erfarne riskkapitalisten Janne Dahlqvist.