söndag 5 maj 2024

inloggad som

Gynnsamma resultat för Respiratorius hjärtprojekt

Aktietorgslistade Respiratorius projekt för att utveckla biomarkörer inom hjärtdiagnostik har visat positiva resultat i djurförsök. Testerna har genomförts av samarbetspartnern Genovis, som haft option på att köpa rättigheterna. Men någon affär har det inte blivit.

Lundabaserade Respiratorius substans togs ursprungligen fram för behandling av KOL och astma, men det faktum att den fäster till cellernas mitokondrier gör den lämplig som biomarkör vid hjärtdiagnostik. Hjärtmuskulaturen är extra tät på mitokondrier och genom att koppla ihop Respiratorius substans med en radioisotop kan metoden ge ovanligt kontrastrika och detaljerade PET-bilder av hjärtat.

Projektet inleddes 2013 som ett samarbete med First North-noterade Genovis, som haft option på att köpa över tekniken. Genovis har nyligen knoppat av dotterbolaget Geccodots, som sysslar med kontrastmedel till medicinsk avbildning, med det uttalade målet att renodla moderbolagets verksamhet.

johan_drott− Tajmingen var lite oturlig för Genovis, som ännu inte utnyttjat optionen. Så nu är vi fria att gå till vem som helst, säger Respiratorius vd Johan Drott till Rapidus.

Trots de positiva resultaten i djurstudierna är det ännu inte klart om eller hur Respiratorius ska gå vidare med biomarkören. Bolaget har i dag fullt upp med VAL 001, en läkemedelskandidat för lymfkörtelcancer. Rekrytering pågår till en fas IIa-studie.

− Vi behöver ett 20-tal patienter i studien och det fattas ännu några, säger Johan Drott.

Parallellt fortgår utvecklingen av Respiratorius läkemedelskandidater inom KOL och astma hos indiska läkemedelsjätten Cadila. I slutet av 2015 eller början av 2016 räknar Johan Drott med att Cadila ska inleda toxikologiska djurstudier.

Respiratorius grundades 1999 som en avknoppning från Lunds universitet. 2012 förvärvades rättigheterna till substansen VAL001. Styrelseordförande är Christer Fåhraeus.

Erik Olausson

Aktietorgslistade Respiratorius projekt för att utveckla biomarkörer inom hjärtdiagnostik har visat positiva resultat i djurförsök. Testerna har genomförts av samarbetspartnern […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.