lördag 13 juli 2024

inloggad som

Skånsk entreprenör öppnar bank för uppstartsbolag

En fond som lånar ut pengar till skuldsatta privatpersoner och uppstartsbolag. Det hoppas entreprenören Sami Sulieman förverkliga genom det nybildade Malmöbolaget Svenska Kapitalfonden. Ordförande i bolaget blir Ann Nyström, som fram till 2010 var styrelseordförande i Sparbanken Syd och Sparbanken Syds stiftelse.

Svenska Kapitalfonden är nu i färd med att ta in pengar. Enligt Sami Sulieman handlar det om 150 miljoner kronor, varav 80 procent är säkrade genom svenska och internationella finansiella institutioner. Pengarna ska gå till att köpa en bank med ett 50-tal anställda fördelade på ett tiotal kontor.

Sami Sulieman vill inte berätta vilken banken i fråga är, men säger att det handlar om en europeisk bank med över 100 års historia. Banken kommer att finnas kvar i sin nuvarande form – planen är att starta ett svenskt dotterbolag som ansvarar för verksamheten i Sverige.

Sami_Sulieman– Att starta en bank kräver en hel del pappersexcercis, men genom att köpa en bank så har vi alla tillstånd och liknande klara från start, säger Sami Sulieman till Rapidus.

Han arbetar i dag med Prescott Lewis Invest, ett ekonomikonsult- och investmentbolag som han grundade år 2010.  Han har även varit kontorschef för och styrelsesuppleant i Svensk Kapitalservice & Rådgivning, vars tillstånd för att bedriva försäkringsförmedling och investeringsrådgivning drogs in av Finansinspektionen år 2011. Enligt Sulieman härrör sig Finansinspektionens synpunkter på verksamheten till en tidsperiod innan han själv var aktiv i bolaget.

Förberedelserna för Svenska Kapitalfonden har pågått de senaste tre åren. Förutom Sami Sulieman och Ann Nyström kommer även advokaten Mats Håkansson från Wilensky & Partners, samt entreprenören och finansieringsexperten Johan Olson att ingå i Svenska Kapitalfondens styrelse.

Att låna ut till skuldsatta privatpersoner och uppstartsbolag är normalt förenade med höga kreditrisker. Men det oroar inte Sami Sulieman.

– Tvärtom är det grunden i hela vår affärsidé. Hur vi gör med riskminimering och liknande är dock en hemlighet, säger han.

Anders Frick

En fond som lånar ut pengar till skuldsatta privatpersoner och uppstartsbolag. Det hoppas entreprenören Sami Sulieman förverkliga genom det nybildade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Ny konkurs i Sulieman-sfären

  Ytterligare ett bolag med koppling till Sami Suliemans företagsgrupp går i graven då designföretaget Poasana har inlett en konkurs.

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.