fredag 26 april 2024

inloggad som

Skånsk entreprenör öppnar bank för uppstartsbolag

En fond som lånar ut pengar till skuldsatta privatpersoner och uppstartsbolag. Det hoppas entreprenören Sami Sulieman förverkliga genom det nybildade Malmöbolaget Svenska Kapitalfonden. Ordförande i bolaget blir Ann Nyström, som fram till 2010 var styrelseordförande i Sparbanken Syd och Sparbanken Syds stiftelse.

Svenska Kapitalfonden är nu i färd med att ta in pengar. Enligt Sami Sulieman handlar det om 150 miljoner kronor, varav 80 procent är säkrade genom svenska och internationella finansiella institutioner. Pengarna ska gå till att köpa en bank med ett 50-tal anställda fördelade på ett tiotal kontor.

Sami Sulieman vill inte berätta vilken banken i fråga är, men säger att det handlar om en europeisk bank med över 100 års historia. Banken kommer att finnas kvar i sin nuvarande form – planen är att starta ett svenskt dotterbolag som ansvarar för verksamheten i Sverige.

Sami_Sulieman– Att starta en bank kräver en hel del pappersexcercis, men genom att köpa en bank så har vi alla tillstånd och liknande klara från start, säger Sami Sulieman till Rapidus.

Han arbetar i dag med Prescott Lewis Invest, ett ekonomikonsult- och investmentbolag som han grundade år 2010.  Han har även varit kontorschef för och styrelsesuppleant i Svensk Kapitalservice & Rådgivning, vars tillstånd för att bedriva försäkringsförmedling och investeringsrådgivning drogs in av Finansinspektionen år 2011. Enligt Sulieman härrör sig Finansinspektionens synpunkter på verksamheten till en tidsperiod innan han själv var aktiv i bolaget.

Förberedelserna för Svenska Kapitalfonden har pågått de senaste tre åren. Förutom Sami Sulieman och Ann Nyström kommer även advokaten Mats Håkansson från Wilensky & Partners, samt entreprenören och finansieringsexperten Johan Olson att ingå i Svenska Kapitalfondens styrelse.

Att låna ut till skuldsatta privatpersoner och uppstartsbolag är normalt förenade med höga kreditrisker. Men det oroar inte Sami Sulieman.

– Tvärtom är det grunden i hela vår affärsidé. Hur vi gör med riskminimering och liknande är dock en hemlighet, säger han.

Anders Frick

En fond som lånar ut pengar till skuldsatta privatpersoner och uppstartsbolag. Det hoppas entreprenören Sami Sulieman förverkliga genom det nybildade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.