lördag 18 maj 2024

inloggad som

Skånskt kemibolag anställer 40

Kemiföretaget Yara i Landskrona blir bas för koncernens europeiska kundtjänst. Den skånska personalstyrkan ska därmed växa från 70 till 110 anställda.

Nysatsningen sker efter ett par år med personalneddragningar. I dag är kundtjänsten utspridd över Europa, men arbetet med att flytta den till Landskrona är påbörjat. Rekrytering av spansk-, fransk- och engelsktalande medarbetare pågår. Parallellt ska Yara flytta till större lokaler.

– Vi har cirka 1.500 kvadratmeter i dag men börjar bli trångbodda. Den senaste tiden har vi letat brett efter ett nytt läge, både norr och söderut. Nu beslutat oss för att bli kvar i Landskrona, men på ny adress, säger Thomas Hultin, vd för svenska Yara AB.

Yara har även utvecklingsprojekt i Landskrona hamn, och investerar under året 70 miljoner kronor i hamnen för ökad lastningskapacitet.

Det svenska bolaget är en del av den norska gödseljätten Yara International, tidigare Hydro, och sysslar med kväve- och mineralprodukter riktade mot jordbruket. Yara International är noterat på Oslo-börsen och omsatte 95 miljarder norska kronor under 2014. I höstas gjordes ett försök till fusion mellan Yara International och amerikanska CF Industries, men planerna på att bilda jättekoncern värd 200 miljarder fick skrotas efter att CF drog sig ur.

Yara i Landskrona hade under drygt hundra år en egen produktion av kvävegödselprodukter och gick då under namnet Supra, men den upphörde år 2000. Numera är Landskronasajten huvudkontor och omlastningsterminal för Yaras produkter, övriga verksamheter finns i Göteborg, Åhus, Lidköping och Norrköping.

Kemiföretaget Yara i Landskrona blir bas för koncernens europeiska kundtjänst. Den skånska personalstyrkan ska därmed växa från 70 till 110 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]