lördag 4 maj 2024

inloggad som

Blygsam bonus från Dan Olofssons Epsilon-affär

Dan Olofsson går miste om hundratals miljoner kronor i bonus från Epsilon-affären 2012. Det står klart sedan tilläggsköpeskillingen betalats ut under vintern. Men den skånske affärsmannen hoppas fortfarande på ytterligare pengar från börsnoterade ÅF.

Dan Olofsson fick 1,7 miljarder kronor i kontanter och ÅF-aktier för sitt skötebarn då Epsilon köptes upp av ÅF i slutet av 2012. I affären ingick också en tilläggsköpeskilling på maximalt 1,1 miljarder kronor baserad på resultatutvecklingen för ÅF:s två divisioner Industry och Technology, där Epsilons verksamhet infogades.

Men någon snabb tillväxt har divisionerna inte uppvisat och förra året skrev ÅF ner det förväntade värdet på tilläggsköpeskillingen i affären till 138 miljoner kronor.

I slutänden blev den ännu mindre. Det visar Rapidus genomgång av ÅF:s färska kvartalsrapport, som täcker perioden då tilläggsköpeskillingen föll ut.

Varken ÅF eller Dan Olofsson vill uppge exakt hur stor utbetalningen var. Men i noterna till rapporten framgår att ÅF-koncernen betalat ut totalt 108 miljoner kronor i villkorade köpeskillingar under kvartalet. Även om merparten avser Epsilon-affären ingår även tilläggsköpeskillingar till andra förvärv i den summan, uppger ÅF:s försäljningschef Viktor Svensson för Rapidus.

Den maximala möjliga bonusen i affären på 1,1 miljarder har därmed krympt till mindre än en tiondel. Men enligt Dan Olofsson pågår ännu en diskussion med ÅF om ytterligare kompensation.

dan_olofsson− Vi utvärderar frågan så saken är inte avslutad än. Det finns en formel för hur tilläggsköpeskillingen ska räknas ut, men man kan ha olika syn på vad som ska ingå i resultatet, säger han till Rapidus.

Pengarna som Epsilon-affären ändå gett har Dan Olofsson bland annat plöjt ner i uppbyggnaden av Sigma. Som Rapidus rapporterade förra veckan tvingas Sigma IT Consulting varsla 25 anställda. Men totalt har Sigmakoncernen och övriga bolag i Danirsfären vuxit med 600 anställda det senaste året till att sysselsätta cirka 2.500 personer uppger Dan Olofsson. Bland annat har Sigma Industry South, som sjösattes i början av 2014, i dag ett 90-tal anställda.

− Jag har startat nio olika bolag de senaste två åren. Den närmaste tiden ligger fokus på att få de att rulla både med volym och god lönsamhet, säger Dan Olofsson.

Utöver Sigma har han via Danir bland annat satsat pengar i de skånska teknikbolagen Mikz och TerraNet samt välgörenhetsprojektet Star for Life i Sydafrika, som precis har börjat sprida verksamheten även till svenska skolor.

Viktor Svensson på ÅF medger att marknaden för Industry och Technology varit tuffare än koncernen räknade med vid förvärvet av Epsilon. Men även ÅF planerar att växa, inte minst i Skåne. Personalstyrkan på 700 anställda i Malmö och Lund ska öka med 15 procent det närmaste året, uppger Viktor Svensson.

Erik Olausson

Dan Olofsson går miste om hundratals miljoner kronor i bonus från Epsilon-affären 2012. Det står klart sedan tilläggsköpeskillingen betalats ut […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.