fredag 3 maj 2024

inloggad som

… vars portföljbolag satsar på djurfoder spetsat med chili

Med ny vd och en garanterad nyemission räknar noterade kemiteknikbolaget Axichem med en färdig djurfoderprodukt efter sommaren. Fodret ska spetsas med en kemisk variant av chilifruktens aktiva ingrediens för att förebygga salmonella hos kycklingar.

Den garanterade nyemissionen ger bolaget drygt 13 miljoner i investeringskapital. LMK är genom sin stiftelse och dotterbolaget LMK Ventures största ägare med Peter Ragnarsson som representant i styrelsen.

Axichem har patent på en kemiskt framtagen variant av capsaicin, det naturligt starka ämnet i chilifrukter. Ämnet irriterar alla levande organismer med ett nervsystem. Bolaget har länge arbetat på att få fram en båtbottenfärg som repellerar havstulpaner men nyligen avslutade studie visar att ämnet även hämmar förekomsten av salmonella hos kycklingar när den adderas i djurets foder.

Johan Arvidsson– Före sommaren siktar vi på att lämna in en ansökan för så kallad Novel-Food godkännande, som krävs för att sälja det som djurfodertillskott, säger vd Johan Arvidsson till Rapidus.

Han har en bakgrund från DuPont men tog i mars över vd-posten i Axichem från Torsten Helsing.

Fyra personer arbetar idag i Axichem. Bolaget bedriver verksamhet i Kina och i Norge, där det administrativa sätet är, men har en längre tid planerat att flytta till Lund. Torsten Helsing blir kvar som arbetande styrelseordförande i bolaget, som är noterat på First North.

Emily Binks

Med ny vd och en garanterad nyemission räknar noterade kemiteknikbolaget Axichem med en färdig djurfoderprodukt efter sommaren. Fodret ska spetsas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.