måndag 13 maj 2024

inloggad som

Tio miljoner euro säkrade till dansk-svenskt ESS-projekt

Med en planerad totalbudget på 19 miljoner euro ska Region Skånes och Region Hovedstadens projekt göra 200 unga forskare i Danmark, Sverige och Norge redo att dra nytta av Max IV och ESS. Hälften av pengarna är redan säkrade från ett 30-tal aktörer i Öresundsregionen, däribland Köpenhamns kommun, Malmö stad, Medicon Village och en rad universitet.

Rapidus rapporterade i januari om Region Skåne och Region Hovestadens planer på ett stort EU-finansierat projekt relaterat till Max IV och ESS. Nu har detaljerna fallit på plats och en ansökan på nio miljoner euro skickats in till Interreg-programmet för Öresund-Kattegatt-Skagerak. Lika mycket till är utlovat från deltagarna som skrivit under ansökan.

Bland dem finns Lunds universitet, Danmarks tekniska universitet, Chalmers och ytterligare fem lärosäten i Danmark, Sverige och Norge. Det är ingen slump, nästan 14 miljoner euro av den planerade totalbudgeten ska läggas på att få unga forskare att upptäcka och utnyttja de gigantiska forskningsanläggningarna som byggs i Lund.

− Tanken är att skapa en bas av forskare för Max IV och ESS. Det handlar om utbildningsprogram för uppåt 200 unga forskare så det är en stor satsning, säger Eskil Mårtensson, utvecklingsstrateg på Region Skåne.

Resterande budget är tänkt att gå till fyra mindre delprojekt där det största fokuserar på att marknadsföra möjligheterna i regionen inom materialforskning. Övriga åtgärder handlar om att öka möjligheterna för det lokala näringslivet att kapa åt sig affärer från ESS och Max IV, att titta närmare på hur mottagningen av utländska forskare kan göras bättre och hur gränshinder kan undanröjas för de som väljer att slå sig ner i regionen.

Några av punkterna påminner därmed om de tidigare EU-programmen Cluster for accelerator technology och Tita, som både syftade till att ge högre regional utveckling av Max IV och ESS. Omfattningen var dock betydligt blygsammare.

Projektet, som fått titeln ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society, är treårigt och ska vara igång 1 september. För Region Skånes del handlar det om en insats på fyra miljoner kronor, förutsatt att EU-finansieringen går i lås.

Mätta Ivarsson, regionråd, region skåne, miljöpartiet− Jag tror att utsikterna är väldigt goda med tanke på att vi har så pass många tunga aktörer med, säger regionala utvecklingsnämndens ordförande Mätta Ivarsson (MP) till Rapidus.

Ytterligare ett ESS- och Max IV-relaterat projekt är med i första omgången och slåss om EU-medlen i Interregfonden. Det är statliga SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som sökt 220.000 euro för att kunna agera som en brygga mellan industrin och forskningsanläggningarna i Lund.

Erik Olausson

Med en planerad totalbudget på 19 miljoner euro ska Region Skånes och Region Hovedstadens projekt göra 200 unga forskare i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.