tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Life science-veteran tar över klubban i Camurus

Forskningsbolaget Camurus ordförande Björn Olsson avgår. Klubban lämnas vidare till styrelseledamoten Per-Olof Wallström, som bland annat är ordförande för läkemedelsbolaget Chemalia i Uppsala.

Camurus vd Fredrik Tiberg är fåordig om skiftet, men säger att det främst beror på geografiska orsaker.

– Björn Olsson bor i USA vilket innebär lång pendlingstid för honom, därför blir det mer praktiskt så här, säger han till Rapidus.

Per-Olof Wallström sitter vid sidan av uppdragen i Camurus och Chemicalia också i styrelserna för bland annat Mediplast och Hansa Medical. Han har tidigare varit vd för börsnoterade Karo Bio och haft ledande positioner inom Pharmacia, Bristol Myers-Squibb och Merck.

Camurus forskningsportfölj innehåller i dagsläget kandidater för behandling av cancer, hormonsjukdomar, smärta och drogberoende.

Efter många kostsamma utvecklingsår redovisade Lundabolaget 2013 ett överskott på 91 miljoner kronor. Vinsten kan delvis härledas till ett samarbetsavtal med läkemedelskoncernen Novartis, inlett 2011, angående läkemedelskandidaten CAM2029 som behandlar den hormonrelaterade sjukdomen akromegali och vissa cancersjukdomar. Sammanlagt kan avtalet ge upp till 700 miljoner dollar i milstolpeintäkter. Utöver avtalet med Novartis har Camurus ett antal licens- och distributionsavtal med bolag i Indien, USA, Kanada, Israel och delar av EU.

Under vintern fick bolaget in 28 miljoner kronor genom inlösta teckningsoptioner.

Izabella Rosengren

Forskningsbolaget Camurus ordförande Björn Olsson avgår. Klubban lämnas vidare till styrelseledamoten Per-Olof Wallström, som bland annat är ordförande för läkemedelsbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.