onsdag 21 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

… och snabba pengar lockar danska företag

I Danmark är det svårare för småbolag att gå till börsen, menar danska företagsledare som Rapidus talat med. Nyligen följde Köpenhamnsbaserde Ivisys i Sanionas spår och noterade sig i Sverige.

Läkemedelsföretaget Saniona med bas i Ballerup grundades 2011 och listade sig på Aktietorget förra året. Sedan noteringen har de tagit in över 40 miljoner kronor genom två emissioner, varav den senaste avslutades i februari.

– Vi undersökte marknaden i Danmark och såg att den inte existerade för små bolag. Det finns ingenting som motsvarar Aktietorget i Sverige, säger vd Jørgen Drejer, som sedan Sanionas börsintroduktion märkt ett ökat intresse från andra danska bolag att följa samma väg.

– Jag tror att det är ett nytt fenomen som har funnits under de senaste ett till två åren. Det är tydligt att det finns en lång tradition och en stor lust i att investera i små bolag i Sverige. I Danmark är det mer typiskt att investera i en bank eller i en pensionsfond, säger Jørgen Drejer.

Senast i raden av är danska introduktioner på börsen är industriföretaget Ivisys, som i måndags ringde i börsklockan på svenska First North och tog in 12 miljoner kronor i en listningsemission. Ivisys utvecklar ett system för automatisk kvalitetskontroll för produktionslinjer, främst riktat till fordonsindustrin. Att det blev svenska börsen beror på den högre viljan att investera i tidiga bolag.

– I Sverige fattar man precis vad det handlar om, vilken vision vi har och vad vi erbjuder. I Danmark är man mer försiktig och tycker att det är svårt att förstå hur man kan gå in på börsen med ett bolag som inte har någon försäljning. First North i Sverige har mycket mer aktiva investerargrupper inom den här typen av investeringar, säger Ivisys vd Jakob Kesje till Rapidus.

Hanna Sigeman

I Danmark är det svårare för småbolag att gå till börsen, menar danska företagsledare som Rapidus talat med. Nyligen följde Köpenhamnsbaserde […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.