söndag 16 juni 2024

inloggad som

Almabio i Lund lägger ner

Försöken att färdigställa ett genbaserat blodtest för att predikera Alzheimers och Parkinsons sjukdom misslyckades och nu lägger forskarna ner Almabio.

Almabio i Lund bildades i höstas, som ett resultat av rekonstruktionen av det börsnoterade norska diagnostikbolaget DiaGenics. Då hyste forskarna bakom testmetoden, Anders Lönneborg, vetenskaplig samordnare på enheten för minnesforskning vid LU, samt Magnus Sjögren som arbetar med klinisk psykiatri inom Region Hovedstaden, ändå goda förhoppningar om att kunna gå vidare med försöken. Målet var att ta fram ett enkelt och billigt diagnostikhjälpmedel för Alzheimers och Parkinson.

Under hösten genomfördes nya tester på ett hundratal patienter, men till slut fick grundarna ge upp.

– Vi hade en modelluppbyggnad som vi ville ta vidare men det visade sig att den inte fungerade och det gick inte att komma vidare. Då måste man lägga ner, det går inte att vara hur tjurskallig som helst, säger Anders Lönneborg till Rapidus.

Arbetet med blodtesterna inleddes på DiaGenics tid och pågick under åtta år för Alzheimerstestet och fyra för Parkinsonstestet. Idén byggde på att mäta aktiviteten hos mer än 50 specifika gener, där det visat sig att aktivitetsnivån i proteinsyntesen förändras hos de som insjuknat.

Jennie Lorentsson

Försöken att färdigställa ett genbaserat blodtest för att predikera Alzheimers och Parkinsons sjukdom misslyckades och nu lägger forskarna ner Almabio. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

    Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]