tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sony ger Lund uppdrag för innovation

Bortsett från ett antal stabstjänster innebär kommande nedskärning på Sony Mobile inte att några funktioner flyttas från utvecklingsenheten i Lund. Sajten fortsätter med tidigare inriktning – men med ett tydligare uppdrag att skapa innovation. Nu ska dörrarna öppnas mot regionens ekosystem av mindre teknikbolag.

Bengt-Arne Molin portratt– Rollen för Lund har blivit mer uttalad vad gäller innovation. Vi blir mindre, men ska också bli spetsigare, säger platschefen Bengt-Arne Molin i en intervju med Rapidus.

Tre veckor har gått sedan det dramatiska beskedet att 1.000 medarbetare måste lämna Sony Mobiles anläggning i norra Lund. Vardagen förefaller ha återvänt till det normala, och i kaffebaren i foajén tar de anställda en frukostfralla.

Framtiden i det svart-vita komplexet utmed E22 kommer även fortsättningsvis handla om mjukvaruutveckling. Men inte bara till mobiltelefoner, utan även till så kallade wearables och annan uppkopplad elektronik där moln- och webbteknik är viktiga delar. Dessutom är sajten i Lund ett europeiskt center för affärsstödjande aktiviteter med operatörer och kunder.

Den tredje delen av uppdraget är den som nu kommer att förändras – arbetet inom forskning och innovation.

– Det blir än viktigare framöver. Vårt fokus på innovation i Lund som en del av Sony Mobile kommer vara tydligare. Vi måste bli mer öppna för öppen innovation och det omgivande ekosystemet av mindre teknikföretag, säger Bengt-Arne Molin.

Kvar i Lund efter omstruktureringen blir cirka 1.200 medarbetare. Exakt hur arbetet med innovation och extern samverkan ska läggas upp är inte klart, men direktivet kommer direkt från koncernchefen Hiroki Totoki. Ifjol samarbetade Sony Mobile med Malmögrundade designbyrån Altewai Saome om ett minimalistiskt funktionsarmband. Längre tillbaka jobbade dåvarande Sony Ericsson med företag som TAT och Cognimatics.

Blir det fler sådana samarbeten framöver?

– Det är vår avsikt och förhoppning, säger Bengt-Arne Molin.

Kommer ni etablera en speciell arbetsgrupp för att söka av marknaden efter intressanta teknikbolag?

– Vi tittar just nu på inkubation, alltså hur vi kan fånga upp idéer och hitta former för samverkan kring dem. Exakt hur vi lägger upp det kan jag inte säga mer om i dag, men vi diskuterar olika möjligheter.

Bengt-Arne Molin är förutom platschef i Lund och vd för Sony Mobile Communications AB även styrelseordförande för telekominstitutet Mapci. Sony är en av de grundande parterna och har inga planer på att dra ner på engagemanget trots det tuffa sparkravet.

– En av tankarna med Mapci är just att skapa en brygga mellan forskning och innovation. Stora bolag som Ericsson och Sony ska vara en motor som gör det möjligt för småföretag att vara innovativa. Den växelverkan har vi alla nytta av.

Kristian Svensson

Bortsett från ett antal stabstjänster innebär kommande nedskärning på Sony Mobile inte att några funktioner flyttas från utvecklingsenheten i Lund. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.