torsdag 21 november 2024

inloggad som

Sony ger Lund uppdrag för innovation

Bortsett från ett antal stabstjänster innebär kommande nedskärning på Sony Mobile inte att några funktioner flyttas från utvecklingsenheten i Lund. Sajten fortsätter med tidigare inriktning – men med ett tydligare uppdrag att skapa innovation. Nu ska dörrarna öppnas mot regionens ekosystem av mindre teknikbolag.

Bengt-Arne Molin portratt– Rollen för Lund har blivit mer uttalad vad gäller innovation. Vi blir mindre, men ska också bli spetsigare, säger platschefen Bengt-Arne Molin i en intervju med Rapidus.

Tre veckor har gått sedan det dramatiska beskedet att 1.000 medarbetare måste lämna Sony Mobiles anläggning i norra Lund. Vardagen förefaller ha återvänt till det normala, och i kaffebaren i foajén tar de anställda en frukostfralla.

Framtiden i det svart-vita komplexet utmed E22 kommer även fortsättningsvis handla om mjukvaruutveckling. Men inte bara till mobiltelefoner, utan även till så kallade wearables och annan uppkopplad elektronik där moln- och webbteknik är viktiga delar. Dessutom är sajten i Lund ett europeiskt center för affärsstödjande aktiviteter med operatörer och kunder.

Den tredje delen av uppdraget är den som nu kommer att förändras – arbetet inom forskning och innovation.

– Det blir än viktigare framöver. Vårt fokus på innovation i Lund som en del av Sony Mobile kommer vara tydligare. Vi måste bli mer öppna för öppen innovation och det omgivande ekosystemet av mindre teknikföretag, säger Bengt-Arne Molin.

Kvar i Lund efter omstruktureringen blir cirka 1.200 medarbetare. Exakt hur arbetet med innovation och extern samverkan ska läggas upp är inte klart, men direktivet kommer direkt från koncernchefen Hiroki Totoki. Ifjol samarbetade Sony Mobile med Malmögrundade designbyrån Altewai Saome om ett minimalistiskt funktionsarmband. Längre tillbaka jobbade dåvarande Sony Ericsson med företag som TAT och Cognimatics.

Blir det fler sådana samarbeten framöver?

– Det är vår avsikt och förhoppning, säger Bengt-Arne Molin.

Kommer ni etablera en speciell arbetsgrupp för att söka av marknaden efter intressanta teknikbolag?

– Vi tittar just nu på inkubation, alltså hur vi kan fånga upp idéer och hitta former för samverkan kring dem. Exakt hur vi lägger upp det kan jag inte säga mer om i dag, men vi diskuterar olika möjligheter.

Bengt-Arne Molin är förutom platschef i Lund och vd för Sony Mobile Communications AB även styrelseordförande för telekominstitutet Mapci. Sony är en av de grundande parterna och har inga planer på att dra ner på engagemanget trots det tuffa sparkravet.

– En av tankarna med Mapci är just att skapa en brygga mellan forskning och innovation. Stora bolag som Ericsson och Sony ska vara en motor som gör det möjligt för småföretag att vara innovativa. Den växelverkan har vi alla nytta av.

Kristian Svensson

Bortsett från ett antal stabstjänster innebär kommande nedskärning på Sony Mobile inte att några funktioner flyttas från utvecklingsenheten i Lund. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.