tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sony ger Lund uppdrag för innovation

Bortsett från ett antal stabstjänster innebär kommande nedskärning på Sony Mobile inte att några funktioner flyttas från utvecklingsenheten i Lund. Sajten fortsätter med tidigare inriktning – men med ett tydligare uppdrag att skapa innovation. Nu ska dörrarna öppnas mot regionens ekosystem av mindre teknikbolag.

Bengt-Arne Molin portratt– Rollen för Lund har blivit mer uttalad vad gäller innovation. Vi blir mindre, men ska också bli spetsigare, säger platschefen Bengt-Arne Molin i en intervju med Rapidus.

Tre veckor har gått sedan det dramatiska beskedet att 1.000 medarbetare måste lämna Sony Mobiles anläggning i norra Lund. Vardagen förefaller ha återvänt till det normala, och i kaffebaren i foajén tar de anställda en frukostfralla.

Framtiden i det svart-vita komplexet utmed E22 kommer även fortsättningsvis handla om mjukvaruutveckling. Men inte bara till mobiltelefoner, utan även till så kallade wearables och annan uppkopplad elektronik där moln- och webbteknik är viktiga delar. Dessutom är sajten i Lund ett europeiskt center för affärsstödjande aktiviteter med operatörer och kunder.

Den tredje delen av uppdraget är den som nu kommer att förändras – arbetet inom forskning och innovation.

– Det blir än viktigare framöver. Vårt fokus på innovation i Lund som en del av Sony Mobile kommer vara tydligare. Vi måste bli mer öppna för öppen innovation och det omgivande ekosystemet av mindre teknikföretag, säger Bengt-Arne Molin.

Kvar i Lund efter omstruktureringen blir cirka 1.200 medarbetare. Exakt hur arbetet med innovation och extern samverkan ska läggas upp är inte klart, men direktivet kommer direkt från koncernchefen Hiroki Totoki. Ifjol samarbetade Sony Mobile med Malmögrundade designbyrån Altewai Saome om ett minimalistiskt funktionsarmband. Längre tillbaka jobbade dåvarande Sony Ericsson med företag som TAT och Cognimatics.

Blir det fler sådana samarbeten framöver?

– Det är vår avsikt och förhoppning, säger Bengt-Arne Molin.

Kommer ni etablera en speciell arbetsgrupp för att söka av marknaden efter intressanta teknikbolag?

– Vi tittar just nu på inkubation, alltså hur vi kan fånga upp idéer och hitta former för samverkan kring dem. Exakt hur vi lägger upp det kan jag inte säga mer om i dag, men vi diskuterar olika möjligheter.

Bengt-Arne Molin är förutom platschef i Lund och vd för Sony Mobile Communications AB även styrelseordförande för telekominstitutet Mapci. Sony är en av de grundande parterna och har inga planer på att dra ner på engagemanget trots det tuffa sparkravet.

– En av tankarna med Mapci är just att skapa en brygga mellan forskning och innovation. Stora bolag som Ericsson och Sony ska vara en motor som gör det möjligt för småföretag att vara innovativa. Den växelverkan har vi alla nytta av.

Kristian Svensson

Bortsett från ett antal stabstjänster innebär kommande nedskärning på Sony Mobile inte att några funktioner flyttas från utvecklingsenheten i Lund. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]