torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

 Öppen väg till aktiemarknaden – sedan börjar det svåra

|  , ,

HaskelKort sagt: Strömmen med nya bolag till de olika börslistorna fortsätter. Risken är uppenbar att såväl företagen själva som den allmänhet som köper in sig i bolagen underskattar de utmaningar som väntar. God kommunikation löser en del, men man kan aldrig rädda en dålig idé.

Av Anders Haskel, gästskribent

Igår kunde Rapidus berätta om förhoppningsbolaget Idogens nyemissionsplaner och att företaget, som är baseras på Ideon i Lund, planerar en listning på Aktietorget i juni. I sig själv rymmer nyheten ingen som helst dramatik. Snarare har det blivit ett rutinärende att rapportera om nya bolag på väg mot notering på någon av de mindre aktielistorna. Idogen får i det här sammanhanget helt enkelt stå som symbol för hur enkelt det blivit att ordna riskkapital till företag i tidig fas.

Tack vare framför allt First North och Aktietorget i kombination med en ovanligt aktieintresserad och spekulativt lagd allmänhet kan Sverige ståta med Europas kanske bästa klimat för unga bolag att söka kapital och notering på den publika aktiemarknaden.

Det måste i det stora hela betraktas som positivt eftersom det förmodligen ger möjlighet för ett och annat företag som inte annars fått chansen att gå hela vägen från tidig forskning till kommersiellt framgångsrik produkt.

Vad den aktieintresserade allmänheten tyvärr inte tycks inse, eller fullt ut vilja se, är de enorma risker som är förknippade med bolag i tidig fas. Även om exempelvis en vetenskaplig upptäckt för att behandla cancer kan låta fantastiskt intressant är det extremt många hinder som ska passeras innan en färdig produkt finns ute på marknaden.

Att aktier på de mindre listorna dessutom inte är någon snabb väg till hög avkastning speglas av det faktum att nästan hälften av de cirka 125 aktier som är noterade på Aktietorget står på minus hittills i år. Bilden skiljer sig inte på något avgörande sätt om vi i stället tar en titt på First North.

Den svaga aktieutvecklingen för ett stort antal av de mindre noterade bolagen kan ses i ljuset av att året har inletts rekordstarkt på den ”riktiga” börsen. För den som försökt hitta en vinnare genom att kasta pil på börslistorna har helt enkelt lyckan varit betydligt större om det är listan över Stockholmsbörsens storbolag som utgjort piltavla än om det är smålistorna som siktet varit inställt på.

Strömmen av nya bolag som vänder sig till aktiemarknaden visar dock att få tycks bekymra sig över detta faktum. Och så länge börsyran fortsätter lär strömmen av nya bolag fortsätta. Det är först när börsen är inne i nästa stora nedgång som nyintroduktionsfloden ebbar ut. Det är också då som de riktigt stora utmaningarna uppstår för de bolag som redan är inne på listorna, inte minst när de måste ut och söka ytterligare kapital. Eller för att citera aktielegendaren Warren Buffett ”det är när tidvattnet står lågt som vi får se vem som badar naken”. Risken är stor att det finns betydligt fler nakenbadare på de små aktielistorna än vad de flesta av oss just nu inser.

Vad kan då bolagen göra för att göra sig mer beredda på de utmaningar som oundvikligen uppstår förr eller senare? Mitt svar är kommunikation, förutsatt naturligtvis att bolaget har en idé eller affärsmodell som överhuvudtaget har förutsättningar att fungera (vilket tyvärr långt ifrån alla har).

Det fungerar inte med formuleringar på hemsidan som är totalt obegripliga för den som valde bort biologin eller kanske satt i andra tankar på fysik- och kemilektionerna på gymnasiet. Både forskningsframsteg och bakslag måste kommuniceras på ett så objektivt och tydligt sätt som möjligt. Bolagen måste också vårda sina aktieägare på liknande sätt som företag vårdar sina kunder. Samma sak gäller i aktievärlden som i övriga affärslivet. Det är betydligt enklare att sälja mer till en nöjd befintlig aktieägare eller kund än till en ny.

Det är lätt att bli naiv och tro att en notering är lösningen på alla framtida problem. Så är det inte. Det finns ingen tidning som med automatik börjar rapportera om positiva nyheter. Däremot kan bakslagen få större rubriker.

Kort sagt: Strömmen med nya bolag till de olika börslistorna fortsätter. Risken är uppenbar att såväl företagen själva som den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.