lördag 27 april 2024

inloggad som

Skånes noterade teknikjättar växer med över 2.000 anställda

Skånes största noterade teknik- och life science-bolag ökade under 2014 sin sammanlagda personalstyrka med totalt 2.200 medarbetare. Det visar Rapidus genomgång. Men bara en mindre del av tillväxten sker i Skåne.

I ljuset av Sony mobiles storvarsel i Lund har Rapidus nagelfarit rapporterna för Skånes elva största teknik- och life sciencebolag på börsen, samt Nasdaq-noterade Qlik, där största delen av utvecklingen fortfarande sker i Lund.

Alfa Laval, Axis och Qlik är de bolag som anställt flest. Men även mindre bolag, som Lundabaserade Doro, växte i fjol.

Doro tillvekar lättanvända mobiltelefoner och ökade under 2014 personalstyrkan med 20 personer, varav 12 i Sverige. Sedan årsskiftet har köpet av norrländska Caretech blivit klart, vilket puttat upp antalet svenska anställda till 150. Av dem finns 60 vid Caretechs callcenter i Malmö och 41 vid Doros kontor i Lund, där all hårdvaruutveckling sker. Totalt har Doro i dag 260 anställda.

Jerome Arnaud– Vi siktar på att fortsätta växa när det gäller försäljning men inte i samma takt när det gäller antalet anställda, säger vd Jérôme Arnaud till Rapidus.

När det gäller Sony Mobiles senaste neddragningar i Lund ser Jérôme Arnaud vissa möjligheter för Doro.

– Det kommer nog att innebära att en del talanger blir tillgängliga. Vi har ingen större kapacitet att suga upp denna mängd ingenjörer men ett mindre urval av Sony-personalen kan vara intressant för oss, säger Jérôme Arnaud.

Med över 17.700 anställda över hela världen spelar Alfa Laval i en klass för sig i sammanställningen. Industrijätten står ensamt för mer än två tredjedelar av den sammanlagda ökningen på 2.200 anställda. Platschef i Lund, Arne Hermansson, uppger dock för Rapidus att antalet anställda i Skåne i princip varit oförändrat det senaste året. I dag arbetar här 1.050 personer.

I stället är det på andra håll Alfa Laval har växt, i början av 2014 förvärvades exempelvis norska Frank Mohn, som tillverkar nedsänkta pumpsystem för sjöfart. Vid årsskiftet sysselsatte Frank Mohn 1.200 anställda.

Utöver Alfa Laval och Axis är IT-bolaget Qlik det som ökat sin personalstyrka mest. Bolaget har i dag drygt 400 medarbetare i Lund och vd Lars Björk säger i en intervju med Dagens Industri att bolaget sannolikt kommer ha uppåt 500 anställda i Lund i slutet av året. Totalt har bolaget, med huvudkontor i Philadelphia i USA, cirka 2.000 medarbetare, en ökning från året innan då bolaget sysselsatte 1.700 personer.

Fyra av de bolag Rapidus tittat närmare på har det senaste året minskat anställda. Lundabaserade Bioinvent har gjort den största neddragningen och hade vid årsskiftet sex personer färre i personalstyrkan.

Klicka här för hela listan över de skånska börsbolagens personal

Emily Binks
Erik Olausson

Skånes största noterade teknik- och life science-bolag ökade under 2014 sin sammanlagda personalstyrka med totalt 2.200 medarbetare. Det visar Rapidus […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.


  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

  • Doro värvar vd från Simris

    Simris Groups avgående vd Julian Read har utsetts till ny vd för teknikföretaget Doro från och med juni. Han efterträds på Simris av en brittisk life science-veteran.

  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

  • Frågetecken inför AI-reglering

    EU vill bli först ut med att reglera användandet av artificiell intelligens (AI). Oron växer för att kommer försvåra bildandet av nya AI-företag, enligt Mikael Ljungblom på AI Sweden.

  • Rapportflod vecka 29

    Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]

  • Dagens rapporter

    Här följer ett urval av dagens bokslutsrapporter från skånska börsbolag. Nederman Den Helsingborgsbaserade luftfilter-jätten Nederman rubricerar bokslutskommunikén med: ”Stabil avslutning […]

  • Rekordkvartal för Alfa Laval

    Här följer en sammanfattning av torsdagens skånska bokslutsrapporter. Alfa Laval Skånes största börsbolag, Alfa Laval, redovisar en ökad omsättning och […]

  • Skånsk profil tillbaka i Axis

    Malmöitiske näringslivsprofilen Bert Nordberg blir Axis Communications nya ordförande och efterträder därmed Björn Riese som lämnar styrelsen. Bert Nordberg är […]

  • Alfa Laval-veteran till Helsingborgsbyrå

    Peter Torstensson, före detta informationsdirektör och ansvarig för Alfa Laval-koncernens globala kommunikationsavdelning, börjar nu sitt nya uppdrag för varumärkesbyrån Graal, […]