fredag 17 maj 2024

inloggad som

Paul Frankenius njurbolag fyller kassan

Medicinteknikbolaget Triomed i Lund tar in tolv miljoner kronor i en nyemission. Pengarna kommer från tidigare ägare, med KappAhl-profilen Paul Frankenius och Sydsvensk Entreprenörfond i spetsen.

Enligt vd:n Anders Wallenås är samtliga befintliga ägare med i emissionen.

– Pengarna ska gå till fortsatt produktutveckling och marknadsföring och följer den plan som vi lade ut för ett par år sedan, säger han.

Triomed utvecklar bärbar utrustning för behandling av njur- och hjärtsviktspatienter och befinner sig för tillfället i slutskedet av utvecklingsfasen. Bolaget kommer troligtvis att påbörja lanseringen av produkten Carry Life System inom ett år. Enligt Anders Wallenås är marknadspotentialen enorm.

– Vad gäller dialys så handlar det om tre till fem miljoner patienter, säger han.

I slutet av förra året köpte Triomed upp Ronneby-baserade njurdialysföretaget Metpros patent och produkter efter att Sydsvensk Entreprenörsfond och de övriga ägarna gett upp hoppet om bolaget. Metpros verksamhet baserades på Gambro-veteranerna Per-Olov Carlssons och Thore Falkvalls idé om att ersätta flytande dialysvätska med ett pulver som blandas ut med vatten direkt på kliniken.

Triomed kommer att fortsätta utvecklingen av Metpros teknik parallellt med sina egna produkter.

– Metpro är ett utvecklingsbolag där man har investerat väldigt mycket. Vi kommer att fortsätta utvecklingen, men har valt att påbörja projektet med en noggrann marknadsstudie för att kartlägga behovet. Än så länge ser det lovande ut, säger Anders Wallenås.

Izbella Rosengren

Medicinteknikbolaget Triomed i Lund tar in tolv miljoner kronor i en nyemission. Pengarna kommer från tidigare ägare, med KappAhl-profilen Paul […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]