torsdag 21 november 2024

inloggad som

Höganäs växlar upp titanprojekt

Metallpulvertillverkaren Höganäs skalar upp ett pilotprojekt med titanpulver – inom fem år hoppas ledningen att produktionen av det dyrbara råmaterialet ska vara uppe i 200 ton per år. Parallellt satsar industrikoncernen över 20 miljoner kronor på ett nytt FoU-laboratorium på hemmaplan.

Höganäs har traditionellt jobbat med metallpulver av järn, kobolt och nickel.

Hans_soderhjelm– Titan är fortfarande ett exotiskt material på det vis att det har en hög hållfasthet, men ändå är lätt. Titan genom pulverteknologi är otroligt korrosionsbeständigt och kan man tillverka grejer i det på ett enkelt och billigt sätt kan det bli riktigt stort, säger Höganäs utvecklingschef Hans Söderhjelm till Rapidus.

Hittills har Höganäs investerat 10-15 miljoner kronor i titansatsningen. Försöken har resulterat i en metod att direktreducera materialet och produktionen har långsamt skalats upp från 100 gram om dagen till 30 kilo.

– Det är fortfarande väldigt lite, men marknaden är mycket mindre än den för järnpulver. Priset är däremot högre, ungefär 100–200 dollar kilot, säger Hans Söderhjelm.

I år räknar han med att producera ett ton, till en marknad som uppgår till ett par hundra ton.

– Vi kan egentligen göra hur mycket som helst, det är bara en fråga om hur mycket man vill investera. Om fem år kan vi vara uppe i 200 ton, men det är svårt att säga. Det ligger dock rätt i tiden att ha lätta, höghållfasta saker, säger Hans Söderhjelm.

Utmaningen ligger i att få ner kostnader för att bearbeta materialet, både för Höganäs och för slutkunden som ska använda det. Det är komplicerat att svarva, pressa och gjuta och i dag är det främst tillverkare av sportutrustning och klockor som kan kosta på sig titan, men intresse för materialet finns från medicin-, flyg- och fordonsindustri.

Pulvret lämpar sig dessutom väl för processer som 3D-utskrifter, ytterligare en ny gren i Höganäsindustrin, som Rapidus berättat om tidigare. Men också för Metal Injection Molding, MIM, en kostnadseffektiv metod där titanpulver blandas med plast för att kunna användas i en plastsprutemaskin för tillverkning av plastkomponenter.

Höganäs köptes ut från Stockholmsbörsen 2013 av Wallenbergägda Foundation Asset Management och Lindéngruppen, med Jenny Lindén Urnes i spetsen. Bolaget omsätter 7,0-7,5 miljarder kronor om året med en forsknings- och utvecklingsbudget på 220 miljoner. Under 2015 bygger Höganäs nya labb till den 120 man starka forsknings- och utvecklingspersonalen. Den nya byggnaden kommer ligga inom befintligt industriområde, bli 1.000-1.200 kvadratmeter stor och kosta runt 20-30 miljoner kronor att bygga.

Jennie Lorentsson

Metallpulvertillverkaren Höganäs skalar upp ett pilotprojekt med titanpulver – inom fem år hoppas ledningen att produktionen av det dyrbara råmaterialet ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.