Metallpulvertillverkaren Höganäs skalar upp ett pilotprojekt med titanpulver – inom fem år hoppas ledningen att produktionen av det dyrbara råmaterialet ska vara uppe i 200 ton per år. Parallellt satsar industrikoncernen över 20 miljoner kronor på ett nytt FoU-laboratorium på hemmaplan.
Höganäs har traditionellt jobbat med metallpulver av järn, kobolt och nickel.
– Titan är fortfarande ett exotiskt material på det vis att det har en hög hållfasthet, men ändå är lätt. Titan genom pulverteknologi är otroligt korrosionsbeständigt och kan man tillverka grejer i det på ett enkelt och billigt sätt kan det bli riktigt stort, säger Höganäs utvecklingschef Hans Söderhjelm till Rapidus.
Hittills har Höganäs investerat 10-15 miljoner kronor i titansatsningen. Försöken har resulterat i en metod att direktreducera materialet och produktionen har långsamt skalats upp från 100 gram om dagen till 30 kilo.
– Det är fortfarande väldigt lite, men marknaden är mycket mindre än den för järnpulver. Priset är däremot högre, ungefär 100–200 dollar kilot, säger Hans Söderhjelm.
I år räknar han med att producera ett ton, till en marknad som uppgår till ett par hundra ton.
– Vi kan egentligen göra hur mycket som helst, det är bara en fråga om hur mycket man vill investera. Om fem år kan vi vara uppe i 200 ton, men det är svårt att säga. Det ligger dock rätt i tiden att ha lätta, höghållfasta saker, säger Hans Söderhjelm.
Utmaningen ligger i att få ner kostnader för att bearbeta materialet, både för Höganäs och för slutkunden som ska använda det. Det är komplicerat att svarva, pressa och gjuta och i dag är det främst tillverkare av sportutrustning och klockor som kan kosta på sig titan, men intresse för materialet finns från medicin-, flyg- och fordonsindustri.
Pulvret lämpar sig dessutom väl för processer som 3D-utskrifter, ytterligare en ny gren i Höganäsindustrin, som Rapidus berättat om tidigare. Men också för Metal Injection Molding, MIM, en kostnadseffektiv metod där titanpulver blandas med plast för att kunna användas i en plastsprutemaskin för tillverkning av plastkomponenter.
Höganäs köptes ut från Stockholmsbörsen 2013 av Wallenbergägda Foundation Asset Management och Lindéngruppen, med Jenny Lindén Urnes i spetsen. Bolaget omsätter 7,0-7,5 miljarder kronor om året med en forsknings- och utvecklingsbudget på 220 miljoner. Under 2015 bygger Höganäs nya labb till den 120 man starka forsknings- och utvecklingspersonalen. Den nya byggnaden kommer ligga inom befintligt industriområde, bli 1.000-1.200 kvadratmeter stor och kosta runt 20-30 miljoner kronor att bygga.
Jennie Lorentsson