lördag 24 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sony öppnar för fackets avknoppningsplaner

|  ,
|  

2012 räddades ett par hundra av de då varslade från Sony genom en avknoppning inom hårdvaruutveckling. Som Rapidus raporterade tidigare i dag skissar facket på en liknande lösning efter morgonens stora sparbesked, och Sonys platschef Bengt-Arne Molin ställer sig inte avvisande till planerna.

Förra neddragningen, som annonserades i augusti 2012, slutade med att 430 personer fick lämna bolaget. Då räddades ett par hundra tjänster inom främst hårdvaruutveckling genom att ett internt konsultbolag bildades som senare köptes upp av Sigma. Bengt-Arne Molin kallar erfarenheterna från arbetet med förra varslet för ”goda”.

Bengt-Arne Moline– Vi är öppna för många och olika typer av lösningar, men jag kan inte säga mer än så i dag, säger han till Rapidus.

Ser du Sony som en långsiktig ägare till verksamheten i Lund?

− Ja. Lund står för en central del i Sonys övergripande strategi. Vi är en viktig kugge i Sonys europeiska verksamhet och den kompetens vi i Lund besitter om mjukvara och nätverksteknologier är strategiskt viktig för bolaget. Den kompetens vi tillför Sony är viktig för framtiden.

Kommer ni behålla de lokaler ni hyr i dag?

– Vi har inte kommit så långt i våra diskussioner men minskar vi personalstyrkan med hälften måste vi såklart se över hur mycket lokaler vi utnyttjar.

En av orsakerna till att Sony Mobile drar ner är att konkurrensen i låg- och mellanprissegmentet hårdnat, med många nya kinesiska mobiltillverkare.

– Det är ett väldigt prispressat segment med många nya spelare på den kinesiska marknaden, och där har vi varit svaga, säger Bengt-Arne Molin.

Sony-ledningen kan ännu inte svara på hur stor del av neddragningen på totalt 1.000 tjänster som drabbar anställda respektive konsulter. I dag sysselsätter verksamheten i Lund cirka 1.800 fast anställda och 400 konsulter.

Jennie Lorentsson

2012 räddades ett par hundra av de då varslade från Sony genom en avknoppning inom hårdvaruutveckling. Som Rapidus raporterade tidigare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Starfish – vad hände sedan?

    PODD: Starfish of Sweden har utvecklat en teknologi för madrasser och andra möbler som gör att trycksår kan undvikas. Den […]


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.