2012 räddades ett par hundra av de då varslade från Sony genom en avknoppning inom hårdvaruutveckling. Som Rapidus raporterade tidigare i dag skissar facket på en liknande lösning efter morgonens stora sparbesked, och Sonys platschef Bengt-Arne Molin ställer sig inte avvisande till planerna.
Förra neddragningen, som annonserades i augusti 2012, slutade med att 430 personer fick lämna bolaget. Då räddades ett par hundra tjänster inom främst hårdvaruutveckling genom att ett internt konsultbolag bildades som senare köptes upp av Sigma. Bengt-Arne Molin kallar erfarenheterna från arbetet med förra varslet för ”goda”.
– Vi är öppna för många och olika typer av lösningar, men jag kan inte säga mer än så i dag, säger han till Rapidus.
Ser du Sony som en långsiktig ägare till verksamheten i Lund?
− Ja. Lund står för en central del i Sonys övergripande strategi. Vi är en viktig kugge i Sonys europeiska verksamhet och den kompetens vi i Lund besitter om mjukvara och nätverksteknologier är strategiskt viktig för bolaget. Den kompetens vi tillför Sony är viktig för framtiden.
Kommer ni behålla de lokaler ni hyr i dag?
– Vi har inte kommit så långt i våra diskussioner men minskar vi personalstyrkan med hälften måste vi såklart se över hur mycket lokaler vi utnyttjar.
En av orsakerna till att Sony Mobile drar ner är att konkurrensen i låg- och mellanprissegmentet hårdnat, med många nya kinesiska mobiltillverkare.
– Det är ett väldigt prispressat segment med många nya spelare på den kinesiska marknaden, och där har vi varit svaga, säger Bengt-Arne Molin.
Sony-ledningen kan ännu inte svara på hur stor del av neddragningen på totalt 1.000 tjänster som drabbar anställda respektive konsulter. I dag sysselsätter verksamheten i Lund cirka 1.800 fast anställda och 400 konsulter.
Jennie Lorentsson