torsdag 9 maj 2024

inloggad som

IT-system för webbutiker nytt ben för digital matthandel

Under 2014 omsatte den relativt anonyma e-handelskoncernen CarpetVista i Malmö 175 miljoner kronor på att sälja mattor och konstglas till världens alla hörn. I ett nytt dotterbolag satsar ledningen delar av pengaflödet på att lansera sitt hembyggda IT-system för webbutiker. Bland konkurrenterna finns bland andra Ebay-ägda Magento.

CarpetVista har sedan starten 2005 använt sig av egenutvecklad mjukvara för att sköta allt från logistik och lagerhantering till marknadsföring. Att försäljningen är fokuserad på handknutna mattor, som bara finns i enskilda exemplar, ställer andra krav på IT-systemet än i webbshoppar som säljer exempelvis böcker och Bluray-skivor i stora serier.

Ludvig Friberger− Att plocka ihop en mängd olika IT-lösningar som redan finns är också jobbigt eftersom det blir komplicerat att få dem att prata med varandra, säger Ludvig Friberger till Rapidus.

Tillsammans med Hossein Sadr står han som grundare och 90-procentig ägare till CarpetVista-koncernen, som även inkluderar systerbolagen ArtglassVista och RugVista. Omsättningen har de senaste åren stigit med runt 30 procent om året till 175 miljoner kronor 2014. Vinsten ökade samtidigt från 20 till 31 miljoner. Verksamheten är förlagd till Limhamn, söder om Malmö, men CarpetVista är i färd med att upprätta ett stort automatiserat lager ett stenkast från Ikeas nya kontorscenter i Svågertorp.

Ett annat exempel på den ökande graden av automatisering som präglar branschen är algoritmerna som hanterar CarpetVistas marknadsföring. Den sker främst genom Google-annonser bredvid specifika sökord, där priset för annonsen sätts genom auktion för varje sökord.

− Vi har runt 110.000 olika sökbegrepp vi budar på, på 18 olika språk. Det hade varit alldeles för svårt och kostsamt att göra manuellt, säger Ludvig Friberger.

Koncernen knoppar nu av mjukvaran i nybildade dotterbolaget Indexera Software Development. Inititalt kommer två av koncernens 47 anställda jobba i det nya bolaget, men ytterligare ett par nyrekryteringar väntar det närmaste året. Lanseringen av IT-systemet är planerad till sommaren och bolaget tar därmed upp kampen med bland andra Ebay-ägda Magento, som funnits på marknaden sedan 2008.

− Magento har också en open source-baserad lösning, men den hanterar främst det som syns för kunden. Vi hanterar hela flödet, säger Ludvig Friberger.

Medgrundaren Hossein Sadr utsågs till årets företagare i Malmö  2013.

Erik Olausson

Under 2014 omsatte den relativt anonyma e-handelskoncernen CarpetVista i Malmö 175 miljoner kronor på att sälja mattor och konstglas till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.