onsdag 26 juni 2024

inloggad som

Internationellt intresse för skånsk larmvisualisering

|  , , ,
|  

Skånska Irezq har utvecklat en mobilapp som vid en krock automatiskt larmar räddningstjänsten och varnar medtrafikanter i närområdet. Nu intresserar sig nationella larmoperatörer i ett par olika länder för Irezqs bakomliggande administrations- och operatörssystem.

Appen från Irezq har funnits på marknaden i snart två år. Själva appen är gratis, men för att få tillgång till fler avancerade funktioner krävs abonnemang. Antalet nerladdningar följer bolagets förväntningar, men försäljningen av abonnemang går trögare.

Irezqs system består av två delar; dels själva mobilappen, dels ett gränssnitt för operatörer på en larmcentral. Och det är gränssnittet som nyligen fångat intresset bland tre internationella nationella larmoperatörer.

tor_sjodin– I vårt system kan operatörerna till exempel se hur och varifrån fordonet kört före olyckan, fordonets inbromsningsförfarande och en hel del annat. Våra kunder tycker att Irezq är mycket bättre än konkurrenter såsom Volvo On Call, GM:s OnStar och liknande. En fördel med vårt system är också att det inte är bundet till bilar utan till personer. Det fungerar lika bra om du kör bil i Sösdala som när du sitter i en taxi i London, säger vd Tor Sjödin till Rapidus.

Mobilappens abonnemang finns i dagsläget enbart tillgänglig för kunder med svenskt telefonnummer. Senast i december kom en uppdaterad version som bland annat gör att appen drar mindre ström och minskar andelen falsklarm.

– Planen är att lansera i USA under första kvartalet i år, men vi behöver fila lite till innan vi släpper vårt system där. Amerikansk lagstiftningen kan vara rätt så besvärlig, så vi måste se till att allting kring juridiken är klart innan lansering, säger Tor Sjödin.

Bolaget planerade också att resa kapital i USA genom sitt amerikanska dotterbolag, men det gick i stöpet. Enligt Tor Sjödin var investerarna inte så pigga på att investera i ett dotterbolag, utan ville hellre investera i moderbolaget.

Förra våren tog Irezq in fem miljoner kronor från Almi Invest och privata investerare. De pengarna behöver snart kompletteras med mer, och Tor Sjödin uppger att bolaget planerar att köra en ny investeringsrunda i slutet av våren för att ta in tio miljoner kronor för utveckling och marknadssatsningar. Under 2013 omsatte verksamheten 1,8 miljoner kronor.

Anders Frick

Skånska Irezq har utvecklat en mobilapp som vid en krock automatiskt larmar räddningstjänsten och varnar medtrafikanter i närområdet. Nu intresserar sig […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

    Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden. 

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.