torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Minc blir försökskanin för ny miljöteknik…

Byggnaden där Malmöinkubatorn Minc finns ska bli testbädd för miljöteknikinnovationer. I utvalda delar av huset kommer företag från hela Sverige att kunna utprova sina miljöteknikinriktade produkt- och tjänstelösningar. Satsningen går under namnet Minc Cleantech Lab och genomförs tillsammans med Cleantech Scandinavia, Malmö Cleantech City, Sustainable Business Hub och Stadsfastigheter.

– Detta kommer att sätta Malmö och Minc på miljöteknikkartan och ge goda möjligheter för fastighetsägare att hitta ny miljövänlig teknik och för investerare att ta en närmare titt på potentiella investeringsobjekt, säger Kajsa Bengtsson, kommunikationsansvarig på Minc.

Redan nu har Minc fått kontakt med ett 15-tal företag som vill använda huset som testbädd, men enligt Kajsa Bengtsson så blir det sannolikt 5-6 företag som väljs ut i den första omgången. De första idéerna ska kunna börja installeras i huset under våren. Satsningen genomförs i sitt första skede under en period av tolv månader och drivs av projektledaren Mickaël Mesbauer.

Förutom att testbädden ger företag möjlighet att utprova sin teknik så kommer den även att fungera som showroom. I Minchuset jobbar i dag drygt 300 personer, vilket ger en möjlighet att utvärdera miljötekniklösningarna i en verklig, men fortfarande avgränsad, miljö.

– När vi jobbade med företaget Orbital Systems så insåg vi vikten av att ha tillgång till en bra testbädd. De kunde testa sina snålspolande duschar på Ribersborgs kallbadhus, vilket kom att bli en avgörande framgångsfaktor för dem. Nu vill vi göra samma sak för fler miljöteknikföretag, säger Kajsa Bengtsson.

Anders Frick

Byggnaden där Malmöinkubatorn Minc finns ska bli testbädd för miljöteknikinnovationer. I utvalda delar av huset kommer företag från hela Sverige […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.