… och talare på Beauty in Codes-konferensen i Malmö, tillsammans med IT-gurun James Bach som även varit delaktig i boken.
Vilka paralleller drar du mellan programmering och psykologi i din bok?
– Vårt primära redskap som mjukvaruutvecklare är våra hjärnor och inte datorer i sig. Så jag signade upp mig på en psykologikurs, som blev en till och en till. Under tiden jobbade jag med mjukvaruarkitektur för stora system. Där var det svårt att hitta vilka delar som inte fungerade. Samtidigt läste jag geografisk gärningsmannaprofiliering i psykologin och då såg jag paralleller med kod. Då började jag tänka på mjukvarusystem, hur man arbetar där och att det finns mönster. Det blev väldigt bra, jag hittade ett sätt att arbeta med det.
Hur ser kopplingen ut rent konkret ?
– Det jag analyserar är versionshistorik, alla mjukvarubolag har det men använder det som backup. Den innehåller information om vad programmerarna har gjort och vilka delar de jobbat mest med. Utifrån det tar jag fram koden och komplexiteten och får en prioriterad lista med de problem som uppstår ofta.
Din bok anses av många vara helt unik och flera världsstjärnor i branschen har engagerat sig och nu ska du stå på scen tillsammans med några av dem, hur känns det ?
– James Bach har lämnat kommentarer, jag har fått ett världsnamn till att skriva förordet, Michael Feathers. Att ett så stort namn tror på det jag gör och är beredd att sätta sätta sitt eget namn på det känns stort. Jag ser verkligen fram emot att dela scen med dem.
Vad ser du framför dig när du tänker på framtiden ?
– Om fyra, fem år är min idé mainstream. Det finns färdiga verktyg för att använda den och chefer, beslutsfattare och programmerare använder dem som beslutsunderlag.
Ser du fler användningsområden?
– Ja, idén går även att använda för att utvärdera organisationer i mjukvarubranschen. I dag bränner man pengar på ineffektiv kommunikation, istället för att ändra systemdesignen eller bemanningen.
Adam Tornhill arbetar till vardags som konsult på Webbstep i Malmö.
Emily Binks