onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Franskt börsbolag säljer diagnoshjälp från Lund

Forskningsavknoppningen Medviso i Lund har tecknat ett globalt distributionsavtal med franska Intrasense, registrerat på Paris-börsen. Avtalet gäller mjukvara som analyserar MRI-bilder på främst hjärtat. Parallellt byter bolaget vd.

Mjukvaran har funnits på marknaden ett antal år och används i dag på flera svenska sjukhus, bland annat Regions Skånes sjukhus och Karolinska sjukhuset i Stockholm.

– Som det är nu är vår största marknad i Sverige och i några länder i Europa, så vi hoppas kunna bredda den lite, säger Helen Fransson, som tog över vd-rollen från grundaren Einer Heiberg i december.

Medvisos diagnoshjälp bygger på automatisk analys av bilder där exempelvis blodflöde, storlek och tillstånd på hjärtats olika delar kan mätas. Utöver bilder från magnetresonanskamera är bolaget i gång med en version som ska används på datortomografi-bilder. Den nya programvaran, med lanseringsstart i mars, kommer att distribueras av både Medviso och Intrasense, som har runt 70 anställda i ett tiotal länder.

Medvisos avgående vd Einar Heiberg kommer sitta kvar i styrelsen och han står även som ensam ägare till bolaget då Lunds universitets holdingbolag Luis, vilka ägde 15 procent av Medviso, sålde sin andel 2014.

Medviso har i dagsläget fem anställda, varav två på heltid. Forskningen finansieras av intäkter från programvarorna och omsättningen i bolaget har stigit successivt sedan starten 2007 till 1,4 miljoner kronor i det senast registrerade bokslutet.

Izabella Rosengren

Forskningsavknoppningen Medviso i Lund har tecknat ett globalt distributionsavtal med franska Intrasense, registrerat på Paris-börsen. Avtalet gäller mjukvara som analyserar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.