lördag 5 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

ESS-projekt kan svälja tiotals miljoner av ny EU-pott

Om drygt en månad öppnar ansökningsperioden för EU:s utvecklingsprogram Interreg Öresund–Kattegat–Skagerrak. 143 miljoner euro ska fördelas och Region Skåne och Region Hovedstaden filar redan på en ansökan om runt tio miljoner euro för ett större projekt kring Max IV och ESS.

Den nya Interregperioden, som sträcker sig fram till 2020, har en total budget på cirka 143 miljoner euro, drygt 1,3 miljarder svenska kronor. En summa som i praktiken fördubblas eftersom alla projekt kräver 50 procent medfinansiering från andra källor.

Som Rapidus tidigare rapporterat ligger inriktningen i det nya programmet på innovation, grön ekonomi, sysselsättning och transporter, där innovation ensamt står för 35 procent. Rent geografiskt fördelas 40 procent till Öresundsregionen, 40 procent till Kattegatt-Skagerack och 20 procent till projekt som spänner över hela insatsområdet. Det innebär att totalt 14 procent, eller runt 20 miljoner euro, är öronmärkta till forsknings- och innovationsprojekt i Öresundsregionen.

ESS
Region Skåne och Region Hovedstaden jobbar med ett gemensamt projekt för att dra full nytta av ESS i Lund som tillväxtmotor. Bild: ESS

Ansökningstiden öppnar först om några veckor, men Region Skåne och Region Hovedstaden är i full gång med en större ansökan. Syftet är att skapa ett projekt knutet till Max IV och ESS, med riktade insatser för bland annat att använda forskningsanläggningarna som tillväxtmotorer i regionen, för forskningssamverkan, samt för att ta till vara den kompetens som medföljande partners till forskningspersonalen spås ha med sig.

– Vi är nu inne i en intensiv fas där vi diskuterar innehåll, medfinansiärer med mera och det är inte riktigt klart ännu. Vi siktar på att lämna in en ansökan när programmet öppnar i slutet av februari, säger Eskil Mårtensson, utvecklingsstrateg på Region Skåne.

Eskil Mårtensson vill inte uppge någon exakt summa, men enligt uppgifter till Rapidus handlar det om en ansökan i storleksordeningen tio miljoner euro. Det kan jämföras med det tidigare Interregprojektet Cluster for Accelerator Technology, med en budget på 1,8 miljoner euro, eller Tita, med delfinansiering från regionala utvecklingsfonden för Skåne-Blekinge och en totalbudget på 48 miljoner kronor. Båda syftade till att ge högre regional utväxling av Max IV och ESS.

Utöver ett större fokus på innovationsprojekt är en nyhet för den här programperioden att även privata aktörer kan få del av Interreg-potten.

– Att näringslivet gynnas på lång sikt är viktigt för att programmet ska ge tillväxt. Vi hoppas på en jämvikt av ansökningar från alla sidor och delar av programområdet och får dagligen förfrågningar från olika aktörer, både privata och offentliga. Vissa är i princip beredda att trycka på sändknappen på sina ansökningar, säger Magnus Schönning, chef för prorgramsekretariatet som sköter tilldelningen av EU-miljarden.

Inom programmet har både kvalitativa och kvantitativa mål satts upp, bland annat att öka antalet forskare inom Öresund–Kattegat–Skagerrak-området. 2009 hade regionen 100.240 forskare som verkade inom forskning och utveckling, 2023 vill man ha fått upp siffran till 110.727.

Jennie Lorentsson

Om drygt en månad öppnar ansökningsperioden för EU:s utvecklingsprogram Interreg Öresund–Kattegat–Skagerrak. 143 miljoner euro ska fördelas och Region Skåne och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.