tisdag 1 oktober 2024

inloggad som

Fem snabba till Carl Naumburg, ansvarig för Vinnovas nya innovationsprogram…

|  ,
|  

…som under 2015 delar ut 150 miljoner kronor till små och medelstora företag.

Hur många företag kan räkna med pengar i det nya programmet?

Carl Naumburg− Det vet vi inte än, det beror på hur mycket pengar som varje företag får. I tidigare program har snittsumman legat på cirka en miljon kronor per projekt.

Det nya programmet bildas genom en sammanslagning av Vinn Nu samt Forska & Väx. Hur ser upplägget ut?

− Vi kommer ha två nivåer på stöd, en för företag som är maximalt fem år gamla. Här kan man få hela projektsumman betald, upp till 500.000 kronor. Nivå två ger delfinansiering av projekt med upp till fem miljoner kronor.

Hur skiljer sig de villkoren från Vinn Nu respektive Forska & Väx?

− Vinn Nu hade tidigare ett maxbelopp på 300.000 kronor men kunde i gengäld bara sökas av bolag som var maximalt ett år gamla. Men det är inte så stor skillnad på bolag som är ett år gamla jämfört med de som är två eller tre år gamla när det handlar om att hitta finansiering till utvecklingsprojekt.

Statliga myndigheten Tillväxtanalys riktade i höstas kritik mot just Vinn Nu och Forska & Väx eftersom satsningarna inte fick någon effekt på sysselsättningen eller tillväxten i företagen. Hur ser ni på den kritiken?

− Det de visade var att det inte gett några tydliga effekter tre år efter bidragen. Men när det som här handlar om uppstarts- och tillväxtföretag kommer effekterna mycket senare. I en utvärdering av ett såddfinansieringsprogram på 1990-talet kom de tydliga resultaten först 7-8 år senare.

Så det finns ingen koppling mellan kritiken och omdaningen av programmen?

− Nej, detta var planerat sedan lång tidigare.

Erik Olausson

…som under 2015 delar ut 150 miljoner kronor till små och medelstora företag. Hur många företag kan räkna med pengar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Universellt blod på väg bli verklighet

    Ett universellt blod som kan ges till patienter oavsett blodgrupp vore en game changer i sjukvården. Just detta är forskare från Lund och Danmark på väg att ta fram. Patentansökan är inskickad, men något bolag kring innovationen är ännu inte bildat.

  • Medeon letar ny vd

    Ulf G Andersson har sagt upp sig efter tio år som vd för Medeon Science Park i Malmö. Han lämnar över stafettpinnen just som Medeon står i begrepp att trappa upp med ännu fler life science-bolag och expandera med 50 000 kvadratmeter.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i Danmark i september

    En dansk trafikprofessor dissar de svenska planerna på en ny Öresundsförbindelse. Det är det mest uppseendeväckande uttalande som gjorts om Sverige i danska medier den senaste månaden.