fredag 17 maj 2024

inloggad som

Jobbannonseringen över Sundet nästan helt död

Sedan Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och Dansk Erhverv strax efter nyår presenterade rapporten ”Status på Øresundsintegrationen anno 2014” har speciellt en siffra utlöst chockvågor, vid sidan av det fallande integrationsindexet: Danska företag har i princip helt slutat annonsera efter skånsk arbetskraft.

Samtidigt som integrationsindex fallit till lägsta nivån på tio år, har bara tre procent av de danska företagen i Öresundsregionen under senaste året annonserat efter skånsk arbetskraft.

För Dansk Ehrverv är detta något helt obegripligt och organisationen efterlyser nya initiativ för att få igång arbetsmarknaden över Sundet. Senaste tiden har nämligen arbetskraftsbrist gjort sig gällande i allt fler branscher i Köpenhamnsområdet.

Dansk Erhverv Medarbejdere og ledelse Foto: Søren Wesseltoft 19.03.2014– Det låga talet är mycket överraskande, speciellt när vi ser att många av dessa danska företag letar personal på Jylland men inte över Öresund, säger Per Thye Rasmussen, chefskonsulent på Dansk Erhverv.

Enligt statistiken har 12 procent av de danska företagen i Öresundsregionen sökt arbetskraft på Jylland, och alltså bara tre i Skåne.

Andelen av de skånska företagen i Öresundsregionen som sökt arbetskraft i Danmark ligger också på tre procent, medan hela 14 procent av samma företag sökt personal i resten av Sverige.

Det som förbryllar experterna mest är ändå att huvudstadsområdet runt Köpenhamn i så liten utsträckning utnyttjar Skåne som rekryteringsbas.

– Vi uppmanar redan våra medlemsföretag till att annonsera mer över Sundet och överväger nu en kampanj. Men först ska vi bearbeta denna statistik och se exakt var insatsen ska läggas. Vi har också representanter i Øresundskomiteen där vi vill starta en dialog om vad som är fel och vad vi kan göra för att få igång nya initiativ, säger Per Thye Rasmussen till Rapidus.

Integrationsindex i senaste rapporten från Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och Dansk Erhverv ligger på 58. Siffran ska jämföras med 2005 års siffra på 56 och 2008 års siffra på 68.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Sedan Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och Dansk Erhverv strax efter nyår presenterade rapporten ”Status på Øresundsintegrationen anno 2014” har speciellt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad