fredag 19 april 2024

inloggad som

Sveriges Monty Python-politik ökar klyftan över Sundet

KeldKort sagt: Vi danskar ser med växande förundran på det som händer i Sverige. Den svenska kronan har fallit som en sten senaste tiden. Vi förstår inte svensk invandringspolitik. Regeringen ville utlysa nyval, men ångrade sig. Ja, det är många barriärer som tornar upp sig just nu, såväl mentala som affärsmässiga.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

I december skrev den framträdande danska oppositionspolitikerna tillika ex-ministern Søren Pind att om Sverige är liknöjt med nationalstaten kan landet lika gärna lämna tillbaka Skåne, Blekinge och Halland till Danmark.

I efterhand tvingades han nyansera utspelet, som delvis var menat som ett skämt. Ändå är hans betraktelser ett uttryck för den stigande förundran med vilken danskarna ser på sin granne i öster.

Det utspelas nämligen en helt oförutsägbar och galen komedi i bästa Monty Python-stil i Sverige vad gäller politisk och ekonomisk utveckling. I värsta fall kan denna nya osäkerhet i relationen Danmark-Sverige betyda att investeringar, rekryteringar och samarbeten över Sundet får en knäck.

* Utmaningarna gäller bland annat valutan. Under 2014 föll svenska kronan ytterligare i förhållande till den danska, från 0,85 vid årets början till under den magiska gränsen på 0,80 i julhandeln. Mycket kan sägas om euron, men bindningen till den europeiska valutan har hållit den danska kronan stabil och stark. Danska Nationalbanken kan emellertid inte föra någon egen penningpolitik, vilket däremot svenska Riksbanken kan.

Men faktum är att trots nya horder av shoppinglystna danskar i Malmö så är rutschbanan för den svenska kronan en dålig nyhet. Törs vi danskar lägga ut produktion och större uppdrag i Sverige med detta oberäkneliga valutaläge? Har svenskarna överhuvudtaget råd med danska varor?

* En annan sak som danskar i allmänhet har svårt att förstå är invandringspolitiken. Danmark som nation har aldrig glömt att Sverige tog emot danska judar 1943. Men därifrån är det långt till att Sverige helt öppnar dörrarna som i dag, vilket är den bild lejonparten av det politiska etablissemanget i Danmark har.

Danska partier menar att Sverige okritiskt hjälper människosmugglare. Även socialdemokraterna i Danmark pratar i dag om stram invandringspolitik och krav på invandrare. De understryker att det inte handlar om rasism. I Sverige skulle diskussionen tolkas just som sådan.

* Vidare ligger turerna i det svenska riksdagsvalet på nivå med John Cleese i den berömda humorscenen ”Ministry of Silly Walks”. Minoritetsregeringen ville först utlysa nyval, men drog tillbaka det i sista stund sedan den så kallade decemberöverenskommelsen nåtts, med det övergripande målet att Sverigedemokraterna kan ställas utan reellt inflytande i fyra år till.

Statsminister Stefan Löfven och den borgerliga oppositionen har avtalat att man inte räknar in Sverigedemokraterna i blockpolitiken. Varför ses detta som helt bisarrt i Danmark? Jo, eftersom Dansk Folkeparti tidigare var lika rabiat som Sverigedemokraterna är i dag. Men Danmark förhandlade trots allt med Dansk Folkeparti – och de värsta landsbygdstokarna kunde röjas ut.

Danskarna begriper helt enkelt inte att svenskarna kan låtsas som att en hel väljargrupp inte existerar, genom att konsekvent vägra ta diskussionen. Vidare menar många experter att denna uteslutning av Sverigedemokraterna ger partiet mer uppbackning på sikt.

* Och så handlar det om Öresund. HH-förbindelsen ligger nu utanför det svenska regeringsunderlaget, efter att det tidigare fanns en svensk enighet om att arbeta för saken. Skåningarna är också tveksamma till att gå in i det enda internationella varumärket som (i motsats till Öresundsregionen) kan uppfattas i utlandet, nämligen nya ”Greater Copenhagen”.

Ja, det är mycket danskarna inte förstår just nu vad gäller svenska förhållanden. Men vad kan vi göra åt det?

Det är svårt att ändra mentala och politiska skillnader. Men vi kan förstärka de meningsfulla försöken bygga en gemensam region – såsom de affärsmässiga samarbetena över Sundet.

Dessa samarbeten skadas av de nya klyftorna. Det är inte något vi direkt kan mäta, men den danska myten om den lustiga svenska Monty Python-showen sänker tilltron till affärssamarbete över Öresund.

I dag nämns samarbetet i princip inte i danska affärsmedier. Den bakomliggande tonen är i stället att danskarna inte begriper sig på svenskarna.

Reellt finns fortfarande en massa outnyttjade möjligheter som företag, politiker och organisationer borde bli bättre på att fånga upp. Från danskt håll ska vi heller inte glömma att svensk BNP per invånare är 40.900 dollar, jämfört med Danmarks 37.900 dollar. Det finns alltså pengar i Sverige för danskarna – om vi bygger broar över klyftorna.

Men tyvärr är det så, som Sydsvenska Industri- och Handelskammaren samt Dansk Erhverv nyligen tvingades meddela, att integrationsgraden över Öresund faller. Vi är nu tillbaka på nivån från 2005.

Gott nytt år.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Kort sagt: Vi danskar ser med växande förundran på det som händer i Sverige. Den svenska kronan har fallit som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.