måndag 4 december 2023

inloggad som

Nye vd:n tankar aktier i Enzymatica efter ägarbråk

Lundabaserade Enzymaticas tillträdande vd Fredrik Lindberg har köpt aktier för en och en halv miljon kronor i bolaget. Köpet kom drygt en vecka efter att aktieägare skjutit ner styrelsens förslag om att tilldela Fredrik Lindberg personaloptioner.

Fredrik_Lindberg− Framförallt så tror jag på bolaget. Och sedan är jag ju tillträdande vd och jag tycker det är viktigt att man som vd äger aktier i sitt bolag, säger Fredrik Lindberg till Rapidus.

I mitten av december fick styrelsen dra tillbaka förslaget om att tilldela Fredrik Lindberg uppåt 500.000 personaloptioner under de kommande fyra åren, som vid fullt utnyttjande skulle motsvara cirka 2,6 procent av företagets befintliga aktier.

Efter Fredrik Lindbergs privata köp av drygt 140.000 aktier sitter han nu på 0,6 procent av Enzymatica. Fredrik Lindberg, som är medgrundare och tidigare vd för BoneSupport, har suttit i styrelsen för Enzymatica sedan 2012. I november utsågs han till vd och beräknas tillträda i februari.

Ideon-företagets förkylningsspray ColdZyme innehåller enzymer från djuphavstorsk och står i dag på apotekshyllor i Sverige, Danmark och Norge, och i England genom butikskedjan Boots. Produkten är CE-märkt och får i dagsläget säljas i hela Europa.

− Vårt huvudfokus nu ligger på ColdZyme och planen är att under 2015 försöka nå ut på ett antal nya marknader i Europa. Vi för diskussioner på bred front men vilken marknad som står näst i tur kan vi inte sia om, säger Jörgen Rexö, styrelsemedlem och en av grundarna bakom Enzymatica.

Under 2014 har Enzymatica vuxit från åtta till fjorton anställda och har därutöver ett antal konsulter på huvudkontoret i Lund. Omsättningen för de tre första kvartalen 2014 landade på 10,4 miljoner kronor. Förra årets omsättning låg på 10,5 miljoner kronor, med ett rörelseresultat på -16,2 miljoner.

Hanna Sigeman

Lundabaserade Enzymaticas tillträdande vd Fredrik Lindberg har köpt aktier för en och en halv miljon kronor i bolaget. Köpet kom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad