torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Fem snabba till innovationsforskaren Charles Edquist…

… Lundaprofessor som jämte bland andra Ericssons vd Hans Vestberg och finansminister Magdalena Andersson (S) tar plats i regeringens nya innovationsråd.

Vad hoppas du kommer ut av detta innovationsråd?

Charles Edquist− På längre sikt hoppas jag på en innovationsstrategi med klara mål och medel. Det behövs, EU-kommissionen rankar Sverige som nummer ett inom innovation men det är inte sant. Vi är inte alls så bra.

Du är inte orolig för att det blir mycket snack och lite verkstad?

− Det får inte bli något kaffekalas, och det finns en risk för det. Men den risken finns ju alltid.

Vid första mötet på Harpsund i dag står statligt riskkapital på agendan. Hur funkar det i dag, tycker du?

− Det är en röra av aktörer och generellt går för mycket pengar till sena faser. Att investera i mogna företag i expansionsfas, det kan privata riskkapitalbolag göra. Där är de statliga insatserna inte marknadskompletterande. Mer pengar borde gå till tidiga, riskfyllda faser och den så kallade dödens dal, när det finns ett färdigt forskningsresultat men innan de första intäkterna kommer. Det ligger tio miljarder kronor i statligt riskkapital och skvalpar, så det är en viktig fråga.

Vilka andra åtgärder direkta åtgärder vill du se?

− Att offentliga aktörer satsar på innovationsupphandling i mycket högre grad än i dag. Samt att innovationspolitiken blir mer heltäckande och delvis överbryggande till fler departement.

Du var med och grundade innovationsforskningscentret Circle 2004. Hur ser det ut i dag?

− Vi har växt till Europas största center för innovationsforskning med 55 anställda, samtliga i Lund.

Regeringens nya innovationsråd består av fem ministrar samt tio representanter från näringslivet och akademin. Utöver Charles Edquist och Hans Vestberg handlar det bland annat om Göteborgs universitets rektor Pam Fredman och Spotifys tidigare marknadschef Mengmeng Du. Rådet leds av statsminister Stefan Löfven (S).

Erik Olausson

… Lundaprofessor som jämte bland andra Ericssons vd Hans Vestberg och finansminister Magdalena Andersson (S) tar plats i regeringens nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.