fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Småländsk industrikoncern miljonsatsar på bildteknik från Lund

När forskarna på universitetssjukhuset i Lund drar igång sitt nya röntgenmonster med en magnetfältstyrka på sju tesla är det Medicinsk Bildteknik som står för lagring och hantering av röntgenbilderna. Lundabolaget har just tagit in drygt nio miljoner kronor i riskkapital för en utlandssatsning, där lejonparten kommer från familjeägda miljardföretaget Weland i Smålandsstenar.

Medicinsk Bildteknik, med vd Mikael Paulsson, grundades 2009 och utvecklar hård- och mjukvara för att hantera, lagra och visa upp medicinsk information som läkarna använder sig av i operationssalen, till exempel röntgenbilder, ultraljudsscanningar och mätningar av tryck i olika blodkärl. Bland annat använder Skånes universitetssjukhus tekniken för att hantera bilderna från sin nya magnetkamera som nu håller på att installeras i Lund.

Tillsammans med SUS och New York-noterade Boston Medical håller Medicinsk Bildteknik även på att utveckla ett lagersystem för kirurgiska förbrukningsvaror.

− Om du tittar exempelvis på detaljhandeln har de mycket avancerade system för sådant här, men inom sjukvården är det förvånansvärt gammeldags fortfarande, säger Tim Coutts till Rapidus.

Han är tidigare chef för Nordeuropa på just Boston Medical, men har nu värvats som försäljningschef för Medicinsk Bildteknik och vd för det nystartade dotterbolaget i England, med en handfull anställda. Sedan tidigare har Medicinsk Bildteknik dotterbolag i Indien och Förenade Arabemiraten.

För att klara expansionen har Medicinsk Bildteknik just tagit in 8,6 miljoner kronor i en kontantemission och en knapp miljon i kvittningsemission. För huvuddelen står Weland, en familjeägd koncern inom plåtindustrin som omsatte 1,4 miljarder kronor senaste räkenskapsåret. Weland kom in som delägare genom en mindre emission 2013. Med den senaste investeringen blir de 30-procentiga ägare i Medicinsk Bildteknik.

Bolaget har i dag 25 anställda, varav hälften i vid huvudkontoret i Lund dit även utvecklingen är förlagd. Vd Mikael Paulsson räknar med att nyanställa ett tiotal det närmaste året. Han är inte nöjd med Medicinsk Bildtekniks resultat, som de senaste två räkenskapsåren slutat på minus.

Mikael_paulsson− Jag hoppas att emissionen vi gör nu ska räcka för våra expansionsplaner. Men helt säker kan man inte vara, säger han.

Ledningen, inklusive grundarna Mikael Paulsson och Adam Arvidsson, äger fortfarande 60 procent av Medicinsk Bildteknik via holdingbolaget Mappa Invest. Styrelseordförande är Göran Larsson, tidigare ordförande i Dan Olofssons ägarbolag Danir.

Erik Olausson

När forskarna på universitetssjukhuset i Lund drar igång sitt nya röntgenmonster med en magnetfältstyrka på sju tesla är det Medicinsk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.