fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Småländsk industrikoncern miljonsatsar på bildteknik från Lund

När forskarna på universitetssjukhuset i Lund drar igång sitt nya röntgenmonster med en magnetfältstyrka på sju tesla är det Medicinsk Bildteknik som står för lagring och hantering av röntgenbilderna. Lundabolaget har just tagit in drygt nio miljoner kronor i riskkapital för en utlandssatsning, där lejonparten kommer från familjeägda miljardföretaget Weland i Smålandsstenar.

Medicinsk Bildteknik, med vd Mikael Paulsson, grundades 2009 och utvecklar hård- och mjukvara för att hantera, lagra och visa upp medicinsk information som läkarna använder sig av i operationssalen, till exempel röntgenbilder, ultraljudsscanningar och mätningar av tryck i olika blodkärl. Bland annat använder Skånes universitetssjukhus tekniken för att hantera bilderna från sin nya magnetkamera som nu håller på att installeras i Lund.

Tillsammans med SUS och New York-noterade Boston Medical håller Medicinsk Bildteknik även på att utveckla ett lagersystem för kirurgiska förbrukningsvaror.

− Om du tittar exempelvis på detaljhandeln har de mycket avancerade system för sådant här, men inom sjukvården är det förvånansvärt gammeldags fortfarande, säger Tim Coutts till Rapidus.

Han är tidigare chef för Nordeuropa på just Boston Medical, men har nu värvats som försäljningschef för Medicinsk Bildteknik och vd för det nystartade dotterbolaget i England, med en handfull anställda. Sedan tidigare har Medicinsk Bildteknik dotterbolag i Indien och Förenade Arabemiraten.

För att klara expansionen har Medicinsk Bildteknik just tagit in 8,6 miljoner kronor i en kontantemission och en knapp miljon i kvittningsemission. För huvuddelen står Weland, en familjeägd koncern inom plåtindustrin som omsatte 1,4 miljarder kronor senaste räkenskapsåret. Weland kom in som delägare genom en mindre emission 2013. Med den senaste investeringen blir de 30-procentiga ägare i Medicinsk Bildteknik.

Bolaget har i dag 25 anställda, varav hälften i vid huvudkontoret i Lund dit även utvecklingen är förlagd. Vd Mikael Paulsson räknar med att nyanställa ett tiotal det närmaste året. Han är inte nöjd med Medicinsk Bildtekniks resultat, som de senaste två räkenskapsåren slutat på minus.

Mikael_paulsson− Jag hoppas att emissionen vi gör nu ska räcka för våra expansionsplaner. Men helt säker kan man inte vara, säger han.

Ledningen, inklusive grundarna Mikael Paulsson och Adam Arvidsson, äger fortfarande 60 procent av Medicinsk Bildteknik via holdingbolaget Mappa Invest. Styrelseordförande är Göran Larsson, tidigare ordförande i Dan Olofssons ägarbolag Danir.

Erik Olausson

När forskarna på universitetssjukhuset i Lund drar igång sitt nya röntgenmonster med en magnetfältstyrka på sju tesla är det Medicinsk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.