När forskarna på universitetssjukhuset i Lund drar igång sitt nya röntgenmonster med en magnetfältstyrka på sju tesla är det Medicinsk Bildteknik som står för lagring och hantering av röntgenbilderna. Lundabolaget har just tagit in drygt nio miljoner kronor i riskkapital för en utlandssatsning, där lejonparten kommer från familjeägda miljardföretaget Weland i Smålandsstenar.
Medicinsk Bildteknik, med vd Mikael Paulsson, grundades 2009 och utvecklar hård- och mjukvara för att hantera, lagra och visa upp medicinsk information som läkarna använder sig av i operationssalen, till exempel röntgenbilder, ultraljudsscanningar och mätningar av tryck i olika blodkärl. Bland annat använder Skånes universitetssjukhus tekniken för att hantera bilderna från sin nya magnetkamera som nu håller på att installeras i Lund.
Tillsammans med SUS och New York-noterade Boston Medical håller Medicinsk Bildteknik även på att utveckla ett lagersystem för kirurgiska förbrukningsvaror.
− Om du tittar exempelvis på detaljhandeln har de mycket avancerade system för sådant här, men inom sjukvården är det förvånansvärt gammeldags fortfarande, säger Tim Coutts till Rapidus.
Han är tidigare chef för Nordeuropa på just Boston Medical, men har nu värvats som försäljningschef för Medicinsk Bildteknik och vd för det nystartade dotterbolaget i England, med en handfull anställda. Sedan tidigare har Medicinsk Bildteknik dotterbolag i Indien och Förenade Arabemiraten.
För att klara expansionen har Medicinsk Bildteknik just tagit in 8,6 miljoner kronor i en kontantemission och en knapp miljon i kvittningsemission. För huvuddelen står Weland, en familjeägd koncern inom plåtindustrin som omsatte 1,4 miljarder kronor senaste räkenskapsåret. Weland kom in som delägare genom en mindre emission 2013. Med den senaste investeringen blir de 30-procentiga ägare i Medicinsk Bildteknik.
Bolaget har i dag 25 anställda, varav hälften i vid huvudkontoret i Lund dit även utvecklingen är förlagd. Vd Mikael Paulsson räknar med att nyanställa ett tiotal det närmaste året. Han är inte nöjd med Medicinsk Bildtekniks resultat, som de senaste två räkenskapsåren slutat på minus.
− Jag hoppas att emissionen vi gör nu ska räcka för våra expansionsplaner. Men helt säker kan man inte vara, säger han.
Ledningen, inklusive grundarna Mikael Paulsson och Adam Arvidsson, äger fortfarande 60 procent av Medicinsk Bildteknik via holdingbolaget Mappa Invest. Styrelseordförande är Göran Larsson, tidigare ordförande i Dan Olofssons ägarbolag Danir.
Erik Olausson