söndag 28 april 2024

inloggad som

Dansk nanoteknikveteran tar över AcouSort

LTH-avknoppningen AcouSort tar in Torsten Freltoft som ny vd. Freltoft var medgrundare och mångårig vd för danska nanoteknikföretaget Sophion Bioscience, senare uppköpt av svenska Biolin Scientific.

Torsten Freloft− Jag har en mer näringslivsinriktad bakgrund och det representerar de förändringar som AcouSort väntar på, säger Torsten Freltoft till Rapidus.

AcouSort har utvecklat två prototyper som genom företagets patenterade teknik kan sortera små partiklar av olika storlek och densitet i en lösning med hjälp av ultraljud. Tekniken kallas akustofores, och kan användas till att sortera ut specifika celler eller bakterier.

Under de senaste åren har utvecklingen av prototyperna varit i fokus för AcouSort, men nu blir det att så snart som möjligt få ut produkterna på marknaden.

− Men kommersialiseringen är dyrare än utvecklingen, säger Torsten Freltoft.

Målet under de närmaste månaderna är därför att locka till sig investerare och intensifiera samarbetet med industrin. Torsten Freltoft tror att det kan behövas runt tio miljoner kronor i ett första skede.

När kan prototyperna nå marknaden?

− Om du pratar om kliniska tillämpningar kommer det ta ett par år, men att använda sig av produkterna i laboratorier så skulle jag säga inom ett år, säger Torsten Freltoft.

AcouSort hade under 2013 en nettoomsättning på 830.000 kronor, och har sina lokaler på BMC i Lund.

Hanna Sigeman

LTH-avknoppningen AcouSort tar in Torsten Freltoft som ny vd. Freltoft var medgrundare och mångårig vd för danska nanoteknikföretaget Sophion Bioscience, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.