onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Umeå blir slagfält för skånsk mobilbetalning

Malmöbolaget Mobill möter nytt motstånd när Umeås kommunala parkeringsbolag väljer att teckna nytt kontrakt med Lundabaserade Parkster. Det nya kontraktet omfattar gatuparkering och viss tomtmark i Umeå kommun och för Parkster innebär det en rejäl ökning i omsättningen.

Förra året omsatte Parkster 1,7 miljoner kronor och i år räknar vd:n Henrik Hallgren att bolaget når fem miljoner kronor.

– Vi ser en ökning på omkring 20 procent per månad för de uppdrag som vi redan har. Utöver det kommer en hel del nya uppdrag, och i kombination med kontraktet i Umeå räknar vi med att omsätta så mycket som 20 miljoner kronor nästa år, säger Henrik Hallgren, som grundade bolaget tillsammans med Anders Davoust och Pehr Hansson.

I dag går det att betala med Parksters teknik på cirka 300 parkeringsanläggningar, vilket utökas mycket ytterligare 85 genom kontraktet i Umeå. Just Umeå var Malmöbaserade Mobills första större kund för sms-betalning av parkeringsbiljetter och staden hade ett tag störst andel mobilbetalade parkeringar i hela landet.

– Med Mobills teknik betalar man för fast tid i förväg, hos oss checkar man in när man påbörjar parkeringen och checkar ut när man är klar. Utöver detta så kostar det inte bilisten någonting extra att använda oss, och detta är faktorer som Umeå vägt in, säger Henrik Hallgren till Rapidus.

Parksters teknik används för parkeringsbiljetter via sms eller en mobilapp. Under 2012 rullade första uppdraget in. Det var LKP, Lunds kommunala parkeringsbolag, som började använda Parkster på vissa utvalda parkeringar – något som bland annat ledde till att LKP fick hand om parkeringsansvaret vid Ideon.

I Lund täcker Parkster numera nästan alla kommunala parkeringsplatser och ett pilotprojekt med Lunds universitet är startat. Totalt har Parkster ett tiotal olika uppdrag i bland annat Göteborg, Skövde, Norrköping – och numera Umeå.

Parkeringsbiljetter utgör i dag en mindre verksamhetsgren för Mobill, vars teknik främst används för mobilbiljetter till kollektivtrafik med Stockholms Länstrafik som största kund. Rapidus har utan framgång sökt Mobills ledning för en kommentar.

Malmöbolaget Mobill möter nytt motstånd när Umeås kommunala parkeringsbolag väljer att teckna nytt kontrakt med Lundabaserade Parkster. Det nya kontraktet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.