söndag 24 november 2024

inloggad som

Umeå blir slagfält för skånsk mobilbetalning

Malmöbolaget Mobill möter nytt motstånd när Umeås kommunala parkeringsbolag väljer att teckna nytt kontrakt med Lundabaserade Parkster. Det nya kontraktet omfattar gatuparkering och viss tomtmark i Umeå kommun och för Parkster innebär det en rejäl ökning i omsättningen.

Förra året omsatte Parkster 1,7 miljoner kronor och i år räknar vd:n Henrik Hallgren att bolaget når fem miljoner kronor.

– Vi ser en ökning på omkring 20 procent per månad för de uppdrag som vi redan har. Utöver det kommer en hel del nya uppdrag, och i kombination med kontraktet i Umeå räknar vi med att omsätta så mycket som 20 miljoner kronor nästa år, säger Henrik Hallgren, som grundade bolaget tillsammans med Anders Davoust och Pehr Hansson.

I dag går det att betala med Parksters teknik på cirka 300 parkeringsanläggningar, vilket utökas mycket ytterligare 85 genom kontraktet i Umeå. Just Umeå var Malmöbaserade Mobills första större kund för sms-betalning av parkeringsbiljetter och staden hade ett tag störst andel mobilbetalade parkeringar i hela landet.

– Med Mobills teknik betalar man för fast tid i förväg, hos oss checkar man in när man påbörjar parkeringen och checkar ut när man är klar. Utöver detta så kostar det inte bilisten någonting extra att använda oss, och detta är faktorer som Umeå vägt in, säger Henrik Hallgren till Rapidus.

Parksters teknik används för parkeringsbiljetter via sms eller en mobilapp. Under 2012 rullade första uppdraget in. Det var LKP, Lunds kommunala parkeringsbolag, som började använda Parkster på vissa utvalda parkeringar – något som bland annat ledde till att LKP fick hand om parkeringsansvaret vid Ideon.

I Lund täcker Parkster numera nästan alla kommunala parkeringsplatser och ett pilotprojekt med Lunds universitet är startat. Totalt har Parkster ett tiotal olika uppdrag i bland annat Göteborg, Skövde, Norrköping – och numera Umeå.

Parkeringsbiljetter utgör i dag en mindre verksamhetsgren för Mobill, vars teknik främst används för mobilbiljetter till kollektivtrafik med Stockholms Länstrafik som största kund. Rapidus har utan framgång sökt Mobills ledning för en kommentar.

Malmöbolaget Mobill möter nytt motstånd när Umeås kommunala parkeringsbolag väljer att teckna nytt kontrakt med Lundabaserade Parkster. Det nya kontraktet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.