tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Ännu oklart om framtiden för skånska EIF-lån

Framtiden för Sparbanken Öresunds samarbete med Europeiska Investeringsfonden om expansionslån till småbolag är ännu höljd i dunkel. Men ledningen hoppas att Swedbank ska ta över och beslut väntas inom några veckor.

Förra året blev Sparbanken Öresund först i Norden med att knyta ett så kallar RSI-avtal (Risk Sharing Instrument) med Europeiska Investeringsfonden, EIF, bildad 1994. Samarbetet, vars syfte är att stimulera utlåningen till små och medelstora tillväxtföretag, innebär att banken reducerar sina risker vid utlåning genom att EIF lämnar en 50-procentig garanti.

Första företag att nappa på erbjudandet var forskningsbolaget Saromics Biostructure i Lund, som lånade 3 av de drygt 300 miljoner kronor som Sparbanken Öresund beviljats av EIF.

Bara ett fåtal lån, som skyddas av banksekretess, hann därefter beviljas innan Swedbank i våras köpte Sparbanken Öresund. Det har sedan dess varit oklart vem som egentligen ska ta över samarbetet med EIF.

– Vi har en förhoppning om att Swedbank eventuellt ska ta över samarbetet och beslut kommer att tas inom några veckor, säger Göran Sjöberg, som ansvarar för EIF-avtalet på Sparbanken Öresund.

EIF har även inlett ett samarbete med Almi angående mikrolån på maximalt 150.000 kronor. Det nya mikrolånet lanseras först under en testperiod i Västmanland, Örebro, Gävleborg, Dalarna och Östergötland för att vid framgång erbjudas över hela landet.

I februari i år följde Danmark i Sveriges fotspår då EIF knöt ett avtal med Nordea Bank Danmark, som då fick 140 miljoner euro att låna ut till företag.

Izabella Rosengren

Framtiden för Sparbanken Öresunds samarbete med Europeiska Investeringsfonden om expansionslån till småbolag är ännu höljd i dunkel. Men ledningen hoppas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.