lördag 4 maj 2024

inloggad som

Industribolag tar över Nordemballage i Ystad

Koncernbolaget bakom Oppboga Bruk utanför Örebro tar över anrika Nordemballage i Ystad. Drygt 30 anställda följer med i affären – som är villkorad ett godkännande av ett ackordförslag.

Bakgrunden är att förpackningsföretaget Nordemballage gick in i företagsrekonstruktion i somras efter finansiella problem. Idag fredag presenteras ackordförslaget till fordringsägarna. Totalt har Nordemballage oprioriterade skulder på 20 miljoner kronor.I uppgörelsen ligger ett övertagande från Alntorp AB i Fellingsbro utanför Örebro, som bland annat driver kartongtillverkaren Oppboga Bruk.

– Vi har gjort en överenskommelse med aktieägarna om att ta över Nordemballage under förutsättning att ackordet går igenom, säger Lennart Larsson, ägare till Alntorp och Oppboga Bruk.

Initialt kommer Nordemballage i Ystad att drivas vidare som eget bolag, men på sikt kan det bli fråga om en mer genomgripande integration.

– Det finns flera intressanta affärer i röret. Samtidigt är Nordemballage ett typiskt turn around-projekt, vilket jag gillar. Oppboga tillverkar en nischad kartongprodukt som jag hoppas vi kan öka omsättningen för genom kunskapen på Nordemballage. Dessa synergier är huvudskälet till köpet, säger Lennart Larsson till Rapidus.

Bland tidigare kunder till Nordemballage märks Skånemejerier. Största ägare innan affären är holländska New Hills BV. Nordemballage har sina rötter tillbaka till 40-talet, men var så sent som 2012 nära konkurs. Konsolideringen som följde blev dyrare än väntat och i kombination med en tuff marknad hamnade bolaget på nytt i ekonomisk knipa.

Tidsfristen för den pågående rekonstruktionen löper ut den 4 december. Processen sköts av Bengt Bülow på Ackordscentralen.

Koncernbolaget bakom Oppboga Bruk utanför Örebro tar över anrika Nordemballage i Ystad. Drygt 30 anställda följer med i affären – […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.