lördag 18 maj 2024

inloggad som

Nya muskler till regional utvecklingsnämnd

Under förmiddagen presenterade den nya regionledningen sitt budgetförslag för 2015. Sjukvården äter upp den stora biten av kakan, men S och MP lovar även ökade satsningar på arbetsmarknad och innovation.

Minoritetsledningen i regionen har under budgetarbetet fått vika sig för oppositionen och backa från sin utlovade skattehöjning. Men bland annat genom befolkningsökningen växer regionens pengapåse med 1,43 miljarder kronor under nästa år. Det är vården som slukar den stora potten, 1,22 miljarder går till satsningar på sjukvård.

Den procentuellt största satsningen går dock till Regionala tillväxtnämnden, som byter namn till Regionala utvecklingsnämnden (RUN), och vars budget växer med 35 procent, till 167 miljoner. Med större budget kommer även utökat ansvar, de 43 miljonerna extra i kassan ska fördelas mellan arbetsmarknads- och innovationssatsningar.

Henrik Fritzon– Vår ambition är att nämnden ska ta ett större ansvar när det gäller arbetsmarknadspolitiken. Där ska Region Skåne ska bli en ledande aktör, säger regionstyrelsens nye ordförande Henrik Fritzon (S), till Rapidus.

Förslaget innebär att regionen inför en jobbkommission, som ska sammanföra näringsliv, region och arbetsförmedling, för att minska arbetslösheten. Pengarna går till skarpa arbetsmarknadsåtgärder, till exempel anställningar eller utbildning till personer som står långt från arbetsmarknaden.

Miljöpartiets vallöfte om en klimatfond blir verklighet med den nya budgeten, pengarna ska satsas på innovationer som driver en miljövänlig omställning. Hur stor del av kakan som hamnar i fonden är inte beslutat än.

Satsningarna på RUN är dock små i förhållande till de som görs på sjukvården. Bland annat vill regionledningen slopa sparkravet som har legat över sjukvården, till en kostnad av drygt 300 miljoner kronor.

Under förmiddagen presenterade den nya regionledningen sitt budgetförslag för 2015. Sjukvården äter upp den stora biten av kakan, men S […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]