måndag 15 april 2024

inloggad som

Fem snabba till Nexams ordförande Lennart Holm…

|  
|  ,
… som rekryterat en ny, ännu så länge hemlig vd till det noterade Lundabolaget.

Varför byter ni ut toppchefen?

lennart_holm− Vi har varit väldigt fokuserade på produktutveckling och mindre fokuserade på kommersialisering. Nu har vi ett antal produkter som är redo för marknaden och testas hos potentiella kunder.

Nuvarande vd Per Morin var med och grundade bolaget 2009. Vad ska han göra nu?

− Han kommer vara fortsatt engagerad som bollplank åt styrelsen men framförallt jobba med sitt specialområde, som är finansiering och uppköp. De övriga grundarna är mer tekniker och kemister, så de kommer vara mindre involverade framöver i det operativa arbetet.

Vad blir den nya vd:ns första uppgift?

− Det första blir att rekrytera någon till den nya posten som marknadschef. Men sedan handlar det om att bygga upp en marknadsorganisation. Vi har hittills riktat oss mest mot plasttillverkare, men inte riktigt haft möjlighet att gå mot nästa steg i kedjan: plastbearbetningsindustrin. Tidigare har vi inte haft tillräckligt hög kunskapsnivå för att kunna sälja till dem.

I somras fick ni finansieringen klar för det EU-stöttade projektet rPet. Vad handlar det om?

− Att använda våra tvärbindare för att stärka upp återvunnen pet-plast. När exempelvis pet-flaskor återvinns blir polymererna kortare och plasten förlorar en del av sina egenskaper. Våra tvärbindare används för att limma ihop dem igen. Pet är ett spännande material som framöver kommer kunna ersätta dyrare plast i exempelvis bil- och flygindustrin.

Nexam värderas i dag till runt 900 miljoner kronor, men omsättningen under tredje kvartalet stannade på 455.000 kronor. När kommer intäkterna?

− Vi har varit lite för optimistiska i hur snabbt vi skulle komma igång med försäljningen och underskattat tiden som krävs för utvärdering hos kunderna. Allt måste långtidstestas, för man vill inte behöva återkalla 500.000 bilar för att en plastdetalj inte testats ordentligt. Men våra kunder går steg för steg från testvolymer i labb till pilotskala och flera av dem kommer kommersialisera sin användning under 2015.

… som rekryterat en ny, ännu så länge hemlig vd till det noterade Lundabolaget. Varför byter ni ut toppchefen? − […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.