fredag 29 mars 2024

inloggad som

Skånsk Apple-veteran bakom lyssnande rökdetektor

En wifi-uppkopplad sensor som håller koll på allt från temperatur till luftfuktighet och kan varna om ett fönster krossas. Det är vad skåningen Nils Mattisson, tidigare prototypdesigner på Apple, och hans team i företaget Form Devices i dag lanserar på prylmässan Engadget Expand i New York.

Detektorn Point har utvecklats sedan sommaren 2013 då Nils Mattisson lämnade Apple för att själv bygga upp en ny verksamhet från grunden. Point är främst till för hemövervakning, men använder ingen kamera — till skillnad från de flesta andra övervakningssystem. Istället kan den känna igen ljud som alarm och krossade fönster, och den känner skillnad på olika typer av rök.

Nils_Mattisson— Vi vill ha ett mjukare alternativ till övervakningskameror som bättre respekterar integriteten för de personer som befinner sig i de övervakade utrymmena. Kameror är dessutom rätt komplexa och behöver ofta konstant strömförsörjning. På Point räcker det att byta batterier en gång per år, säger Nils Mattisson.

Förutom Nils Mattisson är sex personer engagerade i Form Devices, merparten ingenjörer med bakgrund från bland annat Axis, Ericsson och Medea på Malmö högskola. Bolaget har än så länge inte något formellt svenskt säte utan är registrerat i USA, med representation i kinesiska Shenzhen, men planen är att sätta upp en forsknings- och utvecklingsenhet i centrala Malmö.

Nils Mattisson är civilingenjör i elektroteknik från LTH och gjorde sitt examensarbete på Apple hösten 2007. Därefter har han arbetat som fast anställd med forskning och utveckling på mobil- och datorjätten. Hans team tillhörde prototypavdelningen och arbetade med att ta fram första instanser av olika koncept och idéer som sedan skickades vidare till produktteamen.

— Vår filosofi där var att bästa sättet att testa om något är möjligt att göra, är att helt enkelt göra det. Arbetet på Apple var himla kul och jag hoppas att vi kan ta med oss en del av den kulturen till Malmö, säger Nils Mattisson.

Hittills har Form Devices utvecklat verksamheten med egna pengar, men en nystartad Kickstarter-kampanj är tänkt att dra in minst 50.000 dollar.

Anders Frick

En wifi-uppkopplad sensor som håller koll på allt från temperatur till luftfuktighet och kan varna om ett fönster krossas. Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]