fredag 29 mars 2024

inloggad som

Medicinprofessorns nya bolag ska mota cancern

Cancer i bukspottskörteln leder i de flesta fall till döden. Med forskning från Lunds universitet i bagaget ska nystartade Pharma4Cure utveckla bättre behandling. Grundare är professor Roland Andersson, medgrundare av BioActive Polymers och ledamot i Medicon Villages bolagsstyrelse.

Roland Andersson är professor vid medicinska fakulteten på Lunds universitet och har jobbat med cancerpatienter i knappt 30 år. När det gäller personer som diagnosticeras med cancer i bukspottskörteln är det mycket få som överlever.

— Världen skriker efter tidigare diagnos och skarpare behandling. I dag lever man i snitt sex till åtta månader efter en diagnos, säger Roland Andersson.

Med i företaget är även Roland Anderssons tidigare doktorand Daniel Ansari och György Marko-Varga, professor i klinisk proteinforskning på LTH.

Den behandling som finns mot cancer i bukspottskörteln är det få patienter som svarar på. Men lundaforskarna har hittat cancerspecifika proteiner i blodet och identifierat nya receptorer i tumörcellernas yta. Dessa fynd kan bli grunden för tidigare diagnostik och framför allt riktad behandling.

— Vi gör valideringsstudier nu. Ett patent finns och två till är under granskning. Efterhand ska saker paketeras och marknadsföras. Optimalt har vi en ny metod på marknaden om två år, säger Roland Andersson till Rapidus.

Roland Andersson har varit med och grundat medtekföretaget BioActive Polymers och han sitter som ledamot i LU Inovation systems och Medicon Village. Hur det nya bolaget ska finansieras är än så länge inte bestämt.

— I all ödmjukhet är bolaget sprillans nytt. Men vi ska marschera med stormfart och så småningom locka investerare, säger han.

Olof Peterson

Cancer i bukspottskörteln leder i de flesta fall till döden. Med forskning från Lunds universitet i bagaget ska nystartade Pharma4Cure […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]